IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на потребителски кредити спада за пръв път от пет месеца

През ноември фирменото кредитиране расте за трети пореден месец

15:49 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на потребителски кредити спада за пръв път от пет месеца

През ноември търсенето на потребителски кредити спада за пръв път от пет месеца, а на жилищни кредити – за втори пореден месец, докато търсенето на фирмени кредити расте за трети месец. Това показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

В предпоследния месец на 2015 г. търговските банки са отпуснали с 23,4 млн. лв. по-малко потребителски заеми спрямо октомври, когато обемът на раздадените кредити с цел потребление се повиши с 12,5 млн. лв. Спадът на месечна база е от 0,32% и е първият от юни насам.

Тази година основният двигател на кредитния банков бизнес са потребителските заеми, тъй като само потребителското финансиране продължава да е на плюс малко преди края на 2015 г. Пониженията при потребителското кредитиране през годината досега са само три.

На годишна база потребителските кредити се покачват с 30,66 млн. лв., или с 0,42% до 7,358 млрд. лв.

Същевременно жилищното кредитиране бележи леко понижение от 0,13% на месечна база, или с 11,1 млн. лв., което е второ поредно. На годишна база статистиката отчита понижение от 1,43 на сто, или със 125,6 млн. лв. Общият обем на жилищното финансиране възлиза на 8,668 млрд. лв., показва паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

Другите кредити, към които се причисляват всички останали видове кредити, предоставени на домакинствата, включително за обучение и лечение, нарастват с 23,5 млн. лв. до 762,3 млн. лв.

Месечният прираст е в рамките на 3,19 на сто и е най-силният за годината, но на годишна база спадът е от 6,25 на сто. Според методологията на БНБ в показателя се включват и всички кредити с търговска или производствена цел, както и кредитите на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

През ноември банките са отпуснали с 24,2 млн. лв. повече кредити за фирми спрямо октомври. Това е ръст от 0,11% на месечна база, или трети пореден месечен прираст. В края на ноември общият обем на фирмено финансиране, без овърдрафтите, възлиза на 21,44 млрд. лв. То продължава да е с 0,14% по-ниско спрямо ноември 2014 г.

При финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, повишението е в рамките на 8 млн. лв. за месец до 1,173 млрд. лв.

Общият кредит в икономиката е за 50,561 млрд. лв., което е 60% от очаквания брутен вътрешен продукт за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още