IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се още средства за втори социален пакет

Бюджетът не е свещена крава и разходната част не трябва да се пази толкова, е тезата на шефа на КНСБ Пламен Димитров

10:04 | 06.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Търсят се още средства за втори социален пакет

Търсят още средства за нов пакет за социални мерки за подпомагане на уязвимите части от населението, стана ясно в ефира на ТВ7. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни обаче, че икономиката е в тежко състояние – индустрията е спряла, загубени са над 500 хил. работни места.

„Всичко това трябва да се вземе предвид при анализиране на разходната част на бюджета”, коментира още Велев.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче не се съгласи с този гледна точка. „Бюджетът не е свещена крава”, смята той и допълни, че в момента се продължава политиката на Дянков. По изчисленията на Димитров в бюджета са заложени 5,4 млрд. лева за капиталови разходи.

По-голямата част от тези средства са от европейски фондове, но има и българско финансиране на проектите. Димитров посочи, че голяма част от тези средства може и да не бъдат разходени и затова могат да бъдат използвани за втори социален пакет.

В сегашните планове на служебното правителство 31 млн. лева ще отидат за временна заетост, но са необходими и средства за работещите бедни, които получават минимална работна заплата. Димитров посочи, че те могат да получат поне ваучери за храна.

Подкрепа имат нужда и от бедните пенсионери и от КНСБ са поискали по 50 лева еднократно за тях.
Двамата коментираха още и закона за публичност на доходите, предложен от Яне Янев. Димитров посочи, че само компаниите в енергетиката са 900 и всички те в този момент трябва да посочат своите доходи и имущество в Сметната палата, което е трудно осъществимо.

Димитров вече е подал своята декларация, стана ясно от неговите думи. Работодателите обаче напуснаха тристранния съвет именно в знак на протест с промените в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ден
преди 11 години
Това, което е нужно не са пари, а организация! Но организацията е забранена! Чужди на страната ни сили плащат за дезорганизиране на обществения живот във всички области и нива, а разни писачи ни натрапват идеята, че ни трябват още, и още, и още, и още, и още.... пари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Толкова труд хвърлят , за да съсипят де що е останало .Изкуствено създадените работни места платени от данъкоплатците ще бъде следващия съкрушителен ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Соц. пакета е поредната бомба за БГ икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Най-добре е някои от нашите политици да събере кураж и отиде да иска голям заем поне 50-80 млрд евро от ЕЦБ, уж за подпомагане на индустрията. И после парите да се раздадат на всички по-равно и веднага след това да обявим фалит. Като ще фалираме поне да е със замах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
"По-голямата част от тези средства са от ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ, но има и българско финансиране на проектите. Димитров посочи, че голяма част от тези средства може и да не бъдат разходени и затова могат да бъдат използвани за втори СОЦИАЛЕН пакет."- Усещам, как синдикатите ще предизвикат нечовешко НЕусвояване на европейски средства, което пък ще доведе до нова загуба на работни места от провалените проекти /колкото и работни места да са те/. Друг е въпросът, че българската компонента на средствата едвали ще подобри достатъчно живота на бедните... В тази връзка, аз предлагам да се изплюска държавния резерв за социални нужди. Не съм ли готин?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Хубаво се подпомагат най-уязвимите, но нека сме честни, 50 лева не ще оправят и частица от проблемите на населението. Трябва да се изготви един ясен план за действие- краткосрочен и дългосрочен такъв. Трябват свежи пари в тай умряла икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
melon
преди 11 години
И каква е ползата от социални пакети - страна на безработни и непредприемчиви хора. А и като се вдигне инфлацията от тези социални подпомагания - ползата за хората е нулева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още