IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени и фирми протестират срещу забавяне на оценките по проекти за иновации

Неуредици в Осмата сесия на Националния иновационен фонд провалят 192 проекта

11:56 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неуредици при оценката на проекти, кандидатствали за финансиране от осмата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, провалят реализацията им. Заради бездействието на Изпълнителната агенция  за насърчаване на малките и средни предприятия група учени, които са външни оценители на проектните предложения, изпратиха на 2 октомври отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. То е отправено и до вицепремиера Валери Симеонов, министъра на икономиката Емил  Караниколов и омбудсмана Мая Манолова, съобщи БНР.

Учените алармират, че вече пети месец процедурата е замразена, което не се е случвало от 2005 година насам.

Въпреки че външните оценители са си свършили отдавна работата, все още не са си получили парите, а
класирането на проектите според тях безпричинно се бави. Процедурата за 5 млн. лева може да се провали, а иновационните идеи на  българските фирми да не получат отпуснатото за тях държавно финансиране.

„Външните оценители нямаме подписан договор с агенцията, коментира доц. Тихомир Тянков от Института по механика към БАН, който е един от независимите оценители. – Започнахме работа през януари-февруари, а оценките на проектите приключиха през средата на май месец и до към юли правехме срещи със самите фирми за финализиране на оценката, за да може вече да се изготви финалният списък със спечелилите фирми. През юли официално приключихме с работата си.“

Тянков обясни, че с проекти са кандидатствали над 200 фирми, а той е оценил над десет.

„Външните експерти, които оценяват един проект, са двама. Проектите се оценяват независимо. Оценката се дава под формата на точки, като максималният резултат е 100 точки“, разкри процедурата експертът. Неговите притеснения са, че няма да получи хонорар за свършената оценителска работа.

„Аз съм участник още от първите сесии на Националния иновационен фонд. В началото нещата вървяха значително по-бързо. Между два и три месеца отнемаше изборът на победители за съответната сесия и още един месец, за да се сключат договорите", разкри ходът на процедурата при реализиране на иновационните проекти Юрий Ценков, представител на една от фирмите, кандидатствали с иновационен проект.

По думите му 192 са подадените проекти, но една година и нещо след това все още няма избор на победители, няма решения, не е платено на оценителите.

Той предупреди, че при бавенето си един иновационен проект губи от иновацията си.

Ценков информира, че при разговори с представители на Националния иновационен фонд през август е поискана и корекция на финансовите параметри на проекта.

„При проектна стойност от 230 хил. лева от нас беше поискано да редуцираме проекта на 50 хил. лева, защото парите са ограничени и трябвало максимален брой фирми да се се възползват от парите", разкри той и напомни, че това е нарушение на процедурните правила.

Юрий Ценков е притеснен от забавянето на процедурата и заради факта, че проектите на фирмите имат поверителност на информацията, съдържат ноу-хау, която е предоставена на „случайни хора“от страна на Националния иновационен фонд. Така той коментира създалата се ситуация и визира липсата на договори с оценителите, и възможността за нарушения на конфиденционалността.

Ценков е на мнение, че не се знае дали тези проекти ще започнат, въпреки че трябва да се изпълнят за 18 месеца и вече е трябвало да бъдат завършвани, а 12 месеца все още не са одобрени.

„Съвсем скоро ще се обяви деветата сесия на Националния иновационен фонд, за която в бюджета за 2017 г. бяха предвидени 5 млн. лева", съобщи Ценков.

Той е категоричен, че причина за забавянето е липсата на административен капацитет и допусна, че парите от фонда може да са похарчени, въпреки че са целеви.

Юрий Ценков обяви, че фирмата му ще реализира проекта независимо от избора на Националния иновационен фонд.

„С него ще разполагаме със система за контрол на пукнатините по строителни конструкции, които настъпват след микроземетресенияи, и довеждат до деформации по сгради, мостове, пътна инфраструктура, като с течение на времето има опасност внезапно те да бъдат разрушени“, посочи предимствата на иновационния проект той.

От Министерството на икономиката са обещали коментар в някой от следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още