IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учените ще се състезават за допълнително 120 млн. лв. през 2018 г.

За догодина в консолидираната фискална програма са предвидени 405,8 млн. лв. за наука, обяви финансовият министър Владислав Горанов

19:41 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разходите за наука през 2018 г. са със 120 млн. лв. повече, но няма да бъдат разпределени поравно между институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти. Това каза на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов по повод днешния протест на хората от научните среди, които настояват за увеличение на парите за наука.

"Когато учени протестират, ние дължим отговори", заяви от своя страна вицепремиерът Томслав Дончев.

Средствата за наука не се разпределят на глава - голяма част от финансирането минава през програми и проекти и това предизвиква известна доза дискомфорт, добави той. Амбициите на държавата са, когато стартира нови проекти, например за нова машина за армията, българските учени да бъдат въвлечени, каза още Дончев.

„Не е решено отсега при кого ще попаднат тези 120 млн. лв. Около 5 млн. лв. са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за 5% увеличение средно на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси, според потребностите за държавата“, посочи министърът на финансите.

По думите му научните звена и висшите училища могат да кандидатстват за този ресурс, а ако той бъде разпределен предварително, ще се наруши конкуренцията и ефективността при решаване на задачите, добави финансовият министър.

Според него това ще засили конкуренцията между отделните институти, което е добре за всички. „Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати, той може да бъде увеличен с десетки милиони“, твърди Владислав Горанов.

По думите му за 2018 г. в консолидираната фискална програма са предвидени 405,8 млн. лв. за наука.

Припомняме, че миналата година окончателното приемане на Бюджет 2017 се превърна в истински цирк заради 10 млн. лв. допълнително по план-сметката на Българска академия на науките. След няколко прегласуваия и хаос в пленарната зала учените в крайна сметка не получиха исканото увеличение на парите за издръжка, а от БСП сезираха Конституционния съд за нарушение на бюджетната процедура. Тогава в разчетите на академията беше записана сумата от 80 млн. лв.

За 2018 г. се предвижда БАН да получи 83 млн. лв., т.е. с 3 млн. повече.

На журналистически въпрос в кулоарите на парламента дали учените ще получат исканото тази година увеличение, Менда Стоянова, председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, обясни, че каквото е записано в разчета за догодина – това е. "Много малко са възможностите между двете четения да бъдат направени сериозни промени, освен това, ако всички започнат да искат, къде ще му излезе краят", посочи депутатът от ГЕРБ.

От тази година заплатите на учителите се увеличават, полицаите и военните също ще получат повишение на заплатите от следващато година. Сумата за тях е над 100 млн. лв. и то само за подоопечните на вътрешният министър Красимир Каракачанов. За догодина е предвидено увеличение и на парите на социалните работници.

Пределно ясно е, че системата за финансиране на наука в България трябва да бъде кардинално променена, а също и че учените не са само в БАН, а и в университетите. Но също така е ясно, че управляващите трябва да са готови за подобни искания и са длъжни да им отговарят с нужното уважение, дори и исканията да не бъдат удовлетворени.

Защото в БАН може и да има „феодални старци“, но пък в научните среди е пълно и с млади хора, които само чакат своя шанс да напуснат пределите на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още