IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit: Износът на България се засилва, вътрешното търсене губи инерция

Експертите запазват непроменени прогнозите си за ръст, но очакват известно ребалансиране на факторите, които го задвижват, показва тримесечният анализ на банката

18:35 | 01.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ускоряването на растежа на българската икономика през тази година ще дойде от инвестициите и износа. В края на годината брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 3,3%, а през 2020 – с 3,1%, прогнозират икономистите на UniCredit в най-новия си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа, съобщават от УниКредит Булбанк.

Експертите на банката запазват непроменени прогнозите си за ръст, но очакват известно ребалансиране на факторите, които го задвижват.

Частното потребление ще остане основният движещ фактор за растежа през тази и следващата година, подкрепенo не само от увеличаването на заплатите и заетостта, но и от допълнителния ръст при кредитирането на домакинствата. Независимо от това, частното потребление се прогнозира да нарасне с малко по-слаби темпове, спрямо прогнозата ни преди три месеца, тъй като траекторията му на растеж ще се влияе все повече от неблагоприятните демографски тенденции, показва анализът.

Основният фактор за компенсиране на по-слабото частно потребление, според икономистите, ще бъде по-силното възстановяване на износа. Това се дължи преди всичко на отслабването на някои от факторите, които ограничиха растежа на износа през миналата година, включително по-слаба от очакваната реколта за някои селскостопански продукти поради лятната суша и временното преустановяване на работата на най-голямата компания за преработка на мед и медни сплави “Аурубис” и на рафинерията на нефт и нефтопродукти “Нефтохим Бургас”. Двете заедно формират около 15% от общия стоков износ на страната.

Леката загуба на инерция при вътрешното потребление ще бъде отчасти компенсирана от по-силни инвестиции, най-вече под формата на проекти на местните власти предвид приближаващите местни избори, продължаващата експанзия на жилищното строителство и очакваните инвестиции в  разширяването на газопреносната мрежа.

Компаниите и домакинствата се възползват от благоприятните условия за финансиране.

Към април общите кредити отчетоха 7% ръст на годишна база, водени от кредитите на дребно и ипотечните кредити за домакинствата, напомнят икономистите. Те прогнозират леко забавяне на инфлацията в следващите месеци.

„Очакваме движената от търсенето инфлация да остане ниска през 2019 и 2020 г., тъй като, според нас, ще бъде необходимо още време преди ръстът на заплатите да започне да се трансформира в някакъв по-осезаем натиск за увеличаване на базисната инфлация, пише в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
UniCredit: Износът на България се засилва, вътрешното търсене губи инерция ... щото платежоспособната раждаемост е приела либералните ценности и е включила на задна!Вътрешното търсене бие *** под благия поглед на Баш'тицата:*** мили мои, *** с вяра в светлото европейско бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още