IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: Тази година икономиката на България ще се повиши до 3,5%

Кредитирането ще достигне пика си през тази или следващата година, прогнозират експертите на банката

21:00 | 30.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската икономика ще завърши годината с ръст от 3,5%, прогнозират експертите на УниКредит Булбанк в най-новия тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа, съобщиха от банката.

Очакванията за малко по-висок от очаквания преди три месеца годишен ръст отразяват комбинацията от по-силен от очакваното растеж на износа и устойчивото подобряване на условията на пазара на труда, на фона на убедително възстановяване на работните места и ръста на заплатите.

Investor.bg припомня, че в края на юни от УниКредит Булбанк прогнозираха, че ръсттъ на БВП за тази година ще е 3,3%.

През следващата година обаче ще има леко забавяне до 2,9%, прогнозират анализаторите. Според тях това ще е в резултат основно на външни фактори като по-слабо търсене в еврозоната, несигурността, предизвикана от търговските войни и слабия растеж на САЩ.

„Тези три фактора ще доведат не само до по-слабо търсене на български износ, но и до по-голяма несигурност, която вероятно ще се отрази на ръста на частните инвестициите. Това вече се вижда в най-новите проучвания за доверието на бизнеса, където глобалната несигурност стана фактор номер едно, който ограничава плановете за експанзия на българските компании в промишлеността след продължителия период с недостиг на работна ръка“, се посочва в анализа на екипа, ръководен от Кристофор Павлов.

Икономистите на УниКредит Булбанк смятат, че вътрешното търсене ще продължи да действа положително на растежа през следващата година за сметка на външните фактори.

„Очакваме подобряването на покупателната способност на доходите на домакинствата да продължи, като получи подкрепа не само от силния пазар на труда, но и от допълнително повишаване в кредитирането на домакинствата, което вероятно ще достигне пика си през тази или следващата година.“, коментират експертите.

Според тях друг фактор, който ще подкрепя ръста на частното потребление през следващата година, ще бъде намаляващият инфлационен натиск, поради забавянето на икономиката, по-ниските цени на петрола и повишаване на обменния курс евро-долар.

Фискалната политика също ще помогне на икономиката да избегне по-рязко забавяне на растежа

Фискалната политика също ще помогне на икономиката да избегне по-рязко забавяне на растежа. Три големи инфраструктурни проекта ще бъдат от особено значение. Единият е магистрала "Хемус", за завършването на която 1,2 млрд. лв. вече бяха заделени от бюджетния излишък миналата година.

Другият е свързан с реконструкция на железопътната линия София-Пловдив – проект, финансиран от ЕС, вече възложен на международен консорциум, който вероятно ще започне през 2020 г., когато приключат всички процедури по обжалване на възложеното строителство.

Трябва да се завършат най-сложните участъци от магистрала „Струма“ – друг проект, финансиран със средства от ЕС, който остана блокиран години наред поради спорове относно избора на маршрут на трасето и въздействието му върху околната среда, и за който в крайна сметка беше постигнат компромис в началото на тази година.

В УниКредит Булбанк очакват, че строителният сектор също ще продължи да увеличава своя принос за нарастването на инвестициите.

Търсенето на жилища остава много силно, като индексът на достъпност на жилищните имоти (отразяващ цените на жилищата, заплатите и цената на ипотечните кредити) продължава да се подобрява, като достига най-високите си нива след присъединяването на страната към ЕС, пресмятат експертите на УниКредит Булбанк.

В анализа се посочва, че търсенето няма да отслабне и цените ще продължат да нарастват, въпреки умереното забавяне на икономиката следващата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 3 години
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още