Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

УниКредит се включва в паневропейски гаранционен фонд за възстановяване след COVID

Програмата е до 300 млн. евро в кредити и ще подпомага български, хърватски и словашки МСП

УниКредит се включва в паневропейски гаранционен фонд за възстановяване след COVID

Снимка: Снимка: УниКредит Булбанк

Европейският инвестиционен фонд и УниКредит сключиха рамково гаранционно споразумение в отговор на пандемията от COVID-19, по силата на което предлагат подкрепа на компании в България, Хърватия и Словакия във връзка с паневропейския гаранционен фонд (EGF).

Гаранцията ще даде възможност на УниКредит да предлага кредити за оборотен капитал и инвестиционни кредити на МСП, гарантирани от ЕИФ до 70% от експозицията. Портфейлът на това кредитиране се очаква да достигне 300 млн. евро.

Джанфранко Бизани, директор на УниКредит за Централна Европа, посочи: „Чрез тази инициатива предлагаме непрекъсната подкрепа на бизнесите, за да управляват своите ликвидни проблеми, предизвикани от COVID-19.  Целта на това ново споразумение е да гарантира наличието на парични потоци за компаниите, особено МСП, които формират гръбнака на европейската икономика и като цяло имат затруднен достъп до капиталовите пазари. По този начин им даваме възможност да финансират своя оборотен капитал и да участват в инвестиционни програми, за да гарантираме подходящо функциониране на веригите за производство и доставки. В УниКредит работим за нашите страни и се ангажираме в решителни и конкретни мерки, за да бъдем част от решението, да подпомагаме компаниите и местните икономики, особено предвид извънредната ситуация, в която живеем в момента“.

Роджър Хавенит – заместник-директор на Европейския инвестиционен фонд, заяви: „Сътрудничеството на ЕИФ с УниКредит е добра новина за МСП в Хърватия, Словакия и България с това, че то води до предоставяне на извънредно необходимо финансиране за възстановяването след COVID-19, защита на работната заетост и доходите на европейските граждани. В отговор на пандемията от COVID-19 Групата на ЕИБ създаде Европейския гаранционен фонд, за да отпусне средства в размер до 200 млрд. евро за инвестиции и с това да спомогне за възстановяването на европейската икономика. Днес, пет месеца след това, EGF е съвсем близо до изпълнението на своята амбициозна цел и бих искал да благодаря на УниКредит за нейното сътрудничество и партньорството с нас в този наш стремеж да подпомогнем европейския бизнес“.

Към края на март в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) УниКредит има 37 установени гаранционни схеми от международни финансови институции (МФИ) и местни банки за развитие, възлизащи общо на близо 5,1 млрд. евро, от които 2,7 млрд. евро са вече усвоени и 2,4 млрд. евро са налични за предоставяне на подпомагане в региона в следващите 2-3 години.

От началото на пандемията от COVID-19 УниКредит се старае да осигурява бърз отговор на потребностите на пазара и е удвоила своята способност за споделяне на риска при финансирането на своите клиенти в това безпрецедентно време.  Основното увеличение на решенията за подпомагане с около 2 млрд. евро бе постигнато благодарение на новите местни държавни програми, свързани с COVID-19, в които УниКредит се включи успешно чрез своята мрежа в ЦИЕ. 

Във връзка със сътрудничеството с МФИ, УниКредит увеличи своите решения за подпомагане с групата на ЕЦБ, внедрявайки подобрения към наличните инструменти за финансово подпомагане (InnovFin, COSME) и като създава нови такива като този нов гаранционен инструмент без лимит на EGF.

Банките на УниКредит в България, Хърватия и Словакия ще се възползват от тази нова гаранционна схема, която служи като защита за бизнеса в ЕС и е един от финансовите стълбове на икономиката в ЕС.

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Бюджет и финанси

Последни новини

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“