IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университетите ще се състезават с проекти за финансиране на наука и изкуство

Ректорите задължително ще отчитат научната дейност за предходната година

10:20 | 04.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Университетите ще се състезават с проекти за финансирането на наука и изкуство. Това предвижда проект на нова наредба за разпределението на средства от държавния бюджет за научна и художественотворческа дейност на висшите училища. Наредбата е публикувана на портала за обществени консултации. Срокът за изпращане на становища е 16 август.

ВУЗ-овете ще бъдат оценявани по 6 критерия: научни публикации в списания, монографии, цитати, участие в сборници от научни конференции и патенти.

Висшите училища ще могат да получават и допълнителна финансова подкрепа за текущи проекти, финансирани от национални или международни организации.

Университетите могат да кандидатстват за финансиране и с проекти за подготовка и участие в международни програми, проекти за частично финансиране на научни прояви, извършване на дейности по трансфер на технологии и знания, заплащане на лицензии за софтуерни продукти по текущи научни проекти, абонаменти за достъп до международни бази данни, изготвяне на стратегии и програми за развитие на научните изследвания и други.

С наредбата ректорите на университетите се задължават всяка година в срок до 31 март да отчитат научната дейност за предходната година. В срок до 31 юли те трябва да представят пред образователното министерство и отчет за първата половина на текущата година.

При забавен годишен отчет се предвижда парите за наука на университетите да се намаляват с 10 на сто, а за шестмесечен – с 5 на сто от остатъка. При непредставен отчет средствата ще се спират, предлагат от образователното министерство.

Почти две трети от парите за наука ще се изплащат в срок до 30 април, записано е още в проектонаредбата.

Няма да може с пари за научни проекти да се финансират абонаменти за преса, закупуване на работно облекло, битови уреди, обзавеждане и други дейности, които не са свързани с проектите, посочва се още в наредбата.

На участниците в изпълнението на финансирания проект може да се изплащат възнаграждения в размер до 35% от годишната цена на договора, когато в състава на научноизследователския или творческия колектив има включени докторанти и/или млади учени, или до 10% от годишната цена на договора, когато в състава на научноизследователския или творческия колектив не са включени докторанти и/или млади учени.

Не по-малко от 30% от стойността на проекта обаче е предвидено да се предоставя за възнаграждение на докторантите и/или младите учени, участници в изпълнението на проекта, а останалите средства се разпределят между другите участници.

За тази година парите за наука ще се предоставят по вече приетия регламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още