Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Управляващите намаляват и ДДС за доставка на храна за вкъщи

Новата ставка ще струва на хазната 15 млн. лв. по-малко приходи, обяви Даниела Дариткова от ГЕРБ

Управляващите намаляват и ДДС за доставка на храна за вкъщи

Снимка: Pixabay

Управляващите обмислят промени в Закона за данък добавена стойност за доставки на храна по домовете. Мярката ще е валидна до края на 2021 година. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с представители на ресторантьорския бранш, цитирана от БНР.

В момента намалена ставка по ДДС в размер на 9% ползват ресторантите и заведенията, но ако храната е за вкъщи, налогът е 20%. 

Още по темата

„Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира наистина жизнеспособност на този бранш, а от друга страна е абсолютно в контекста на всички противоепидемични мерки“, обясни Дариткова. Тя цитира изчисления на Министерството на финансите, според които промяната ще коства на държавната хазна 15 млн. лв. по-малко приходи от ДДС.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова също коментира темата. Както и при предишното намаление на ставката по ДДС за заведенията и фитнесите, така и сега тя се обяви против.

„Продължавам да считам, че промяната в диференцираните ставки не е добро решение. Но като сме казали „А“ за основната ставка, трябва да кажем и „Б“ за доставките на храна. В тези условия е по-добре да хората да си стоят вкъщи”, каза Стоянова.

Тя обяви още, че се подготвят и мерки за други отрасли, които могат да бъдат затворени заради Covid кризата. „Мярката ще бъде насочена директно към работещите в тези браншове, при условие че те запазят своите трудови правоотношения и след прекратяване на мярката се върнат на работа“. Стоянова обаче не уточни за кои отрасли става дума.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Застрахователният пазар затвърди тенденцията към възстановяване през август