IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Услугите на fintech индустрията в България са с огромен потенциал

Липсата на електронно правителство спъва финансова индустрия, коментира Мартин Богданов

13:57 | 07.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Централна и Източна Европа fintech индустрията възлиза на 2,2 млрд. евро, а във Великобритания тя е 12 пъти по-голяма. Пазарът в България е на последно място в ЦИЕ, но ако се създадат подхоящи предпоставки, според заложените критерии, пазарът има потенциал от 39 млн. евро.

Това прогнозира Мартин Богданов от дружеството Paysera в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той цитира проучване на Deloitte, осъществено в девет държави от ЦИЕ, според което страната се нарежда на незавидната последна позиция по генериране на приходи от тази индустрия.

По думите на Богданов “имаме какво да наваксваме и накъде да се развиваме”.

“През миналата година се появиха много компании, които се занимават с финансови технологии. Нашето дружество е представител в сектора на платежните услуги, но има и компании, ориентирани към кредитирането – peer to peer lеnding", каза представителят на Paysera.

Като добър пример той посочи компанията ePay, която е доайен в сектора.

Мартин Богданов е на мнение, че България засега не постига добри резултати, защото страната ни е с малка икономика, а БВП е на последно място в сравнение с другите страни.

“Имаме какво да наваксваме и като законодателство, и като данъчни облекчения”, категоричен е финансистът.

Той обаче е оптимист за развитието на fintech индустрията в България.

„Въпреки че българите са традиционалисти, според резултатите на Paysera, ръстът на fintech услугите, предоставяни на нови клиенти, е между 40% и 50% месечно", обяви Богданов. "Когато се стартира правилно, нещата вървят и първите винаги биха получили един по-добър шанс“.

Той заяви, че има пропуски в законодателството, които спъват не само fintech индустрията, а цялата финансова индустрия, като един от тях е липсата на електронно правителство.

„Неговото въвеждане ще помогне за интендификацията на клиентите за различните финансови операциии и намаляване на разходите. Възможни са и данъчни облекчения“, сигурен е Мартин Богданов.

Защо електронното правителство би довело до рязък скок на fintech индустрията? По-консервативен ли е българинът в сравнение със своите съседи?

Вижте целия коментар!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още