Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Увеличава се броят на осигурените в доброволни пенсионни схеми през 2019 г.

Доходността и на универсалните, и на доброволните пенсионни фондове излиза на положителна територия след спада под нулата през 2018 г.

Увеличава се броят на осигурените в доброволни пенсионни схеми през 2019 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Универсалните пенсионни фондове възстановяват доходността през 2019 г. след отчетения спад за 2018 г. Броят на осигурените лица в универсални пенсионни фондове намалява леко през миналата година спрямо предходната, но се увеличава броят на хората, които се осигуряват в доброволни схеми. Това показват окончателните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за дейността на пенсионните фондове през 2019 г.

Малко над 3,8 млн. души са осигурени в универсален пенсионен фонд, т.е. това са заети лица, които внасят задължителните пенсионни вноски в т.нар. втори стълб на пенсионната система (частните фондове). Те намаляват с 936 души спрямо 2018 г., показват данните.

Същевременно осигурените лица в доброволни схеми се увеличават с близо 2 хил. души до 640 105 души към края на 2019 г. Това означава, че повече българи са решили да спестяват допълнително за пенсия с лични вноски или по договори с осигурители. Разпределението е почти 50/50, с лек превес на осигурените за втора пенсия чрез работодател или друг осигурител. 

Средната доходност на универсалните пенсионни фондове е над 6% за 2019 г., след като беше отрицателна за 2018 г. За отделните фондове варира от 3,69% до 8,74%. Средната доходност за периода 2015-2019 г. варира от 1,83% до 4%.

Средната доходност на доброволните фондове е над 5 на сто за миналата година също при отрицателна доходност за 2018 г., като варира 2,72% до 9,25%. Средната доходност за периода 2015-2019 г. варира от 2,19% до 5,28%.

Още по темата

От пенсионноосигурителните дружества, които управляват пенсионните фондове, само ПОД „Топлина“ отчита загуба, но подобрява финансовия си резултат на годишна база. Резултатът на компанията за 2019 г. е загуба в размер на 53 хил. лева спрямо 428 хил. лева година по-рано.

ПОК „Доверие“ остава пазарен лидер с малко над една четвърт от осигурените лица във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, следван от ПОД „Алианц България“ АД с почти 22% и ПОК „ДСК-Родина“ с почти 16%.

От данните се вижда, че повечето от новоосигурените лица за 2019 г. са служебно разпределени в съответния пенсионен фонд, най-вероятно от осигурител, т.е. затвърждава се тенденцията българинът да не се интересува особено къде отиват парите му за пенсия и как се управляват.

Окончателните данни на КФН показват още, че почти 60 на сто от инвестициите на доброволните пенсионни фондове са в правителствени дългови книжа, които в момента са с изключително ниска доходност, някои и с отрицателна. Почти 28% от инвестициите са в акции, права и варанти. Останалите са разпределени между корпоративни и общински облигации, акции и дялове в колективни инвестиционни схеми, влогове в банки, инвестиционни имоти.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник