Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Увеличават се потребителските кредити за ремонти и покупка на коли

Увеличава се размерът на теглените потребителски заеми, което е добър сигнал за икономиката на България, според експерти

Увеличават се потребителските кредити за ремонти и покупка на коли

Снимка: Pixabay

Българите все по-често кандидатстват за потребителски кредити, за да повишат стандарта си на живот, а не за плащане на сметки, показват данните от четвъртото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвен от компанията за потребителско кредитиране БНП Париба Лични Финанси.

В периода ноември 2016 г. – април 2017 г. е отчетен ръст на средната стойност на молбите за потребителски кредити за ремонт на дома и за покупка на коли и обзавеждане. В същото време се наблюдава спад на средната стойност на молбите за кредити за пари в брой, плащане на сметки и обединяване на задължения.

Над 72% от молбите са за потребителски кредити за ремонт на дома, за обединяване на задължения и покупка на употребявана кола. В топ 10 на целите за кандидатстване влизат още пари в брой, покупка на обзавеждане, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и плащане на сметки.

        Топ 10 на проектите като процент от молбите, получени в периода ноември 2016 г. – април 2017 г.

Източник: БНП Париба Лични Финанси

Българите кандидатстват за финансиране на проекти, а не за пари за оцеляване

Средният размер на молбите за финансиране на големи проекти като покупка на кола, ремонт на дома и покупка на обзавеждане се увеличава, констатират финансовите експерти.

Така например, средният размер на молбите за ремонт нараства с 12% от 4 618 лева през периода ноември 2015 г. - април 2016 г. до 5 168 лева през последните шест месеца.

Същата тенденция се наблюдава при потребителските кредити за покупка на употребяван автомобил. През изминалите шест месеца средният размер на молбите се вдига с 5,9% и достига 5 567 лева, докато в периода май-октомври 2016 г. той  е 5 258 лева.

В същото време има значителен спад на средния размер на молбите за потребителски кредити за пари в брой и плащане на сметки. В периода от май до октомври миналата година потребителите кандидатстват за кредити за пари в брой със среден размер 3 426 лева, но през последните шест месеца той се понижава до 2 732 лева или с 20,25%.

Размерът на запитванията за кредити за плащане на сметки се понижава със 17,4% – от 2 440 лева през май-октомври 2016 г. до 2 016 лева през ноември 2016 г. – април 2017 г.

През последните шест месеца умерен спад от 170 лв. в сравнение с май-октомври 2016 г. отбелязва и средният размер на молбите за обединяване на задължения, като достига до 6 480 лева.                 

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси това е добър знак за състоянието на икономиката.

„Наблюдаваме положителна тенденция по отношение на потребителското кредитиране в България. Повишаващият се размер на сумите в молбите за финансиране на големи проекти показва, че хората са по-уверени по отношение на приходите си и че ще могат да обслужват кредитите си. Повече кредитиране означава и по-голямо потребление, ръст на БВП и положително развитие на страната като цяло“, коментира изпълнителният директор на финансовата институция Бруно Льору.

Онлайн каналът за кандидатстване се изравнява с офлайн каналите

В периода ноември 2016 г. - април 2017 г. броят на онлайн запитванията за потребителски кредити нараства с 3,8%, в сравнение с май-октомври 2016 г. и достига 33,7%, отчитат във финансиращата институция. Така този канал се изравнява с офиса и телефона, които потребителите предпочитаха до момента.

Ръстът на алтернативните канали за кандидатстване доказва, че все повече клиенти оценяват тяхното удобство. Най-активно през интернет кандидатстват хората на възраст 20-49 години. Те са подали близо 70% от онлайн запитванията.

По-голяма активност в големите градове

Данните показват, че кредитната активност е най-висока в София с 19,2% от молбите за периода. На второ място е Пловдив с 10,3%, на трето Варна – с 6,3%, а на четвърто Бургас – с 4,5%. Най-слабо активни са регионите Смолян и Търговище със съответно 1% и 1,2% от молбите.             

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Индексът на тържищните цени се повиши с 0,5% тази седмица