IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бюджет 2014 е заложен икономически растеж от 1,8%

Дългът ще се увеличи с 3,4 млрд. лева, става ясно от закона за бюджета за догодина

12:20 | 23.10.13 г. 25
В Бюджет 2014 е заложен икономически растеж от 1,8%

Икономически растеж от 1,8 на сто е предвиден в бюджета за 2014 година, сочи проектът на Закона за бюджета, публикуван от Министерството на финансите. Прогнозата е брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне до малко под 81,6 млрд. лева.

Очакваната инфлация ще бъде 1,8 на сто, сочат прогнозите на финансовото министерство.

Заложените приходи през следващата година са в размер на 30,9 млрд. лева, което е увеличение от 501 млн. лева спрямо 2013 година. Разходите ще бъдат 32,35 млрд. лева или с 380 млн. лева повече спрямо тази година. Така заложеният дефицит за догодина е в размер на 1,47 млрд. лева или 1,8% от БВП.

През 2014 година се предвижда дългът да възлезе на 18 млрд. лева, което означава увеличение от 3,4 млрд. лева спрямо прогнозата за края на тази година. Прогнозите обаче са от началото на 2015 година размерът на дълга да намалее, предвид предстоящо плащане на около 1,7 млрд. лева по емитирани през 2002 година глобални облигации в щатски долари.

Прогнозата на Министерството на финансите е към края на декември 2014 година фискалният резерв да достигне 4,5 млрд. лева.

Както беше декларирано правителството връща т.нар. „швейцарско правило“ за осъвременяване на пенсиите. Според прогнозата това ще доведе до увеличаване на пенсиите с 3% от 1 юли 2014 година, като за целта са предвидени 120 млн. лева. Замразява се и възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране до нивото, достигнато през тази година.

Приоритетите в Бюджет 2014

Реформата в здравния сектор е посочена като приоритет в проекта на финансовото министерство. Ще бъде изготвена нова законова рамка и демонополизацията на здравното осигуряване. Здравната каса ще формира финансов ресурс за реализация на плановете, който ще дойде от част от здравноосигурителните приходи.

Правителството залага реализирането на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер на 500 млн. лева. Тя щя представлява нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип, чрез който разходите ще се обвържат по-тясно с поетите в управленската програма ангажименти.

Определянето на годишния размер на средствата за инвестиционни проекти ще бъде обвързано с икономическия цикъл, с процеса на усвояване на средствата от ЕС с инвестиционна насоченост, както и с критичен преглед на съществуващите политики и програми. Въвеждането на този механизъм ще стимулира активността на министерствата и местните власти и ще допринесе за повишаване качеството на бюджетните им предложения.

Последна актуализация: 18:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Хич не ми се занимава с червенотиквеници като тебе но трудно се сдържам да не опонирам за какъв излишък изхарчен ви е виновен Дянков след като оставихте поети ангажименти и сключени през последните 3 месеца от управлението ви договори, от които произхождаха задължения за няколко милиарда лева?Съжалявам учениците ти, защото докато се усетят как им промиваш мозъка ще пропилеят поне 10-20 години от живота си (а някои дори целия си живот).Социализма превръща хората в мързеливи търтеи, особено българският мафиотско-социалистически и далавераджииски държавен стил на управление, с който още отпреди 1989 г. обричате народа си на беднотия, мизерия и нищета.стенограмите от събранията на МС са архивирани и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Дано да се шегуваш, че преподаваш! Ако не е шега, изказвам своите съболезнованя на тези на които преподаваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
serafima
преди 10 години
Преподавам дисциплини свързани с БВП и питам 22 къде се слагат тези заеми в компонентите на БВП, за да се отчита растеж? Заемите служат в цял свят, за да се подпомогне растежът чрез инвестиции и в по-редки случаи увеличаване на потреблението (чрез социалните разходи). Вместо заеми (по-скоро освен заеми) Дянков унищожи бюджетния излишък, оставен от тройната коалиция, увеличи дефицита, намали реалните доходи на хората и разори дребния бизнес. Колкото и да ви избива на унищожителна критика към сега управляващите, те много не могат да направят при завареното положение. По-скоро си мисля, че няма да постигнем растеж от 1.8 % , на базата на който са заложени приходите и пак ще има актуализация. Всяка година е така - и при Дянков, залага се на по-висок растеж и после се коригира, след като се види, че няма да се постигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Икономически растеж докарван чрез заеми не е никакъв растеж а закопаване, само че отложено във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
изтървах думичка ! Да се чете :D "че, то Дянков в разгара на КРИЗАТА и без заеми докарваха подобни числа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"....икономически растеж от 1,8%"Само толкова при това увеличаване на дълга....3.4 милиарда по сметката на данъкоплатеца и при излизане на Европа от кризата?? При това увеличаване на тегобите за избирателите им /бедната част от населението/ Че, то Дянков в разгара и и без заеми докарваха подобни числа! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Гари
преди 10 години
Субсидиите за политическите партии не са пипнати обаче. Уж щяха да падат, ама пак са си 12 лева годишно за действителен глас. Каузата за негласуване става все по-смислена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Виж в съседната статия какво казват: пиар акция на гърба на българския гражданин, защото санкциите, които ще претърпим от ЕС, ще ги плати българският данъкоплатец" - виждаш ли как, когато си продаден на по-високо ниво, к-та необходими ти на по-ниски нива, вече "работят" срещу теб!...Та едната манипулация е в разместване на тежестта на аргументите - патриотизъм с/у дълг!Сега, не искам да звучи, че казвам че това ще се случи /това е прекалено тежък алгоритмичен изход - ненужно!/, но самото бутане на там, показва посоката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Хахахаха :)) (ноооо дразни таа реклама, наистина)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Няма лошо :))Но все пак, аз имам предвид, че докато си "пишем", от БМВ се мъчат да ни продават булшита си, чрез маймунска мечта... та искам да кажа, че е публично и това налага условно усложняване на изказа за сметка на казаното и обобщаване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още