IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бюджет 2018 не личат реформите, смятат Мика Зайкова и Владимир Каролев

Не е разумно заплатите на администрацията да се увеличават с 50%, посочват експерти

12:29 | 24.10.17 г.
В Бюджет 2018 не личат реформите, смятат Мика Зайкова и Владимир Каролев

В Бюджет 2018 не личат реформите. На това мнение са финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев.

В ефира на Bulgaria ON AIR те коментираха адекватно ли са разпределени държавните пари при планиран 50% ръст на възнагражденията на зам.-министрите, 5% на полицаите, 10% на военните и 15% на учителите.

„Имаме 1 към 10 разлика между тези, които ни пазят, и т.нар. политически елит, от който не сме много доволни", посочи Мика Зайкова по повод дискреционните мерки във фискалната политика на правителството.


 
Тя посочи, че приходите тази година се увеличават с 605 млн. лева с правителствените мерки, сред които е увеличението на пенсионната вноска и акцизите, но разходите за последните три години възлизат на 3 млрд. лева, докато приходите за това време са  едва 1 млрд. лева.

„Трябва нещо да се направи, за да покрием разходите и да не увеличаваме дефицита. В бюджета на Владислав Горанов има елементи на научна фантастика, отбеляза Зайкова. – Ние сме на капацитета на икономиката, защото с тази техника, технологии и кадри, можем толкова, не можем да направим повече през ръста  на потреблението, а през ръста на преките чуждестранни инвестиции.“

"Бюджетът е много консервативен. Цифрите са верни, наистина не звучи политически разумно да се увеличават заплатите на администрацията с 50%. За десета поредна година бюджетът ще бъде на дефицит, чак 2020 г. се предвижда той да изчезне", прогнозира Владимир Каролев.

Той обясни, че има по-значимо увеличение на доходите в здравеопазването, но по думите му "монополът НЗОК остава със стотици милиони дефицит".

"Догодина пак ще има дефицит в тази бездънна яма. За образованието - трябва да се даде право на училищните настоятелства с директора да разпределят заплатите, а не това да се прави от Министерство на образованието", уточни Каролев.

Той все пак смята, че образованието и здравеопазването са с приоритет, но изрази опасения за провеждане на третата реформа – в пенсионната система. За пример посочи, че в България са най-ранно пенсиониралите се полицаи.

„Инвалидните пенсии вече гонят 1 милион и така се очертават бездънни ями, като много средства се прахосват“, каза Каролев. – Бюджетът не дава сигнал към водния, топлофикационния сектор, към които няма натиск да се реформират.“

По думите на Мика Зайкова „социалният министър Бисер Петков е един от двамата министри в това правителство, които си разбират от работата“.

Според нея той съвсем коректно е поканил социалните партньори да се договорят за минималната заплата и минималните осигурителни прагове, но работодателските организации са решили, че няма да отидат на преговорите.

Икономистът Владимир Каролев е единодушен със Зайкова, че Бисер Петков си разбира от работата и иронично подхвърли, че „не знае кога работодателите ще организират стачка“.

„Ако може с административно определяне на заплати и прагове да забогатеем, дайте тогава да направим 5 хил. лева минималната заплата. Когато няма разбирателство, министърът взема страната на профсъюзите, които представляват 10% от работещите в България, смята той и напомни, че едни от най-богатите държави като Австрия и Швейцария нямат минимална работна заплата.

За какво още спориха Мика Зайкова и Владимир Каролев? Вижте повече от видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още