IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В началото на 2016 г. банковото кредитиране спада във всички сегменти

Отпуснатите през януари потребителски кредити се понижават с 3% на годишна база, а жилищните - с 1%

18:25 | 23.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В началото на 2016 г. банковото кредитиране спада във всички сегменти, разкриват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

През януари търговските банки са отпуснали със 171,2 млн. лв. по-малко потребителски кредити спрямо края на 2015 г. В резултат обемът на заемите с цел потребление се свива с 2,4% на месечна и с 3% на годишна база до 7,097 млрд. лв.

Същевременно жилищното кредитиране бележи леко понижение от 0,16% на месечна база, или с 13,7 млн. лв. На годишна база статистиката отчита спад от 1 на сто, или с 82,5 млн. лв. Така към 31 януари 2016 г. общият обем на жилищното финансиране възлиза на 8,634 млрд. лв., показва още паричната статистика на БНБ.

Другите кредити, към които се причисляват всички останали видове кредити, предоставени на домакинствата, включително за обучение и лечение, намаляват с 25,9 млн. лв. до 700,1 млн. лв. Годишният прираст обаче е в рамките на 1,5 на сто, но темпото отслабва.

Според методологията на БНБ в показателя се включват и всички кредити с търговска или производствена цел, както и кредитите на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

В първия месец на новата година отпуснатите от банките заеми за фирми намаляват с 1% на месечна и с 2% на годишна база до 20,86 млрд. лв. В това число не попадат овърдрафтите, които се понижават също с 1% на месечна база и с 1,8% на годишна основа.

При финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, повишението е с 24,9% на годишна база до 1,189 млрд. лв.

Общият кредит в икономиката е за 49,212 млрд. лв., което е 54,3% от очаквания брутен вътрешен продукт за 2016 г. Сумата е с 1,4% по-ниска, отколкото преди година.

Спадът идва на фона на подготовката на банките за предстоящите проверки на качеството на активите им и стрес тестовете – процедури, които би следвало да приключат през лятото, и за които се счита, че могат да понижат кредитната активност.

Макар и само месец след началото на годината цифрите не споделят оптимизма на Министерството на финансите, което очаква ръст на фирменото кредитиране от 0,6% и на заемите за домакинствата с 1,1% през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Защо се манипулират хората ,че икономиката се стимулира само с кредити тоест растежа се стимулира по два начина :1) кредитиране но сами се хванаха в мрежите си и доказаха ,че системата е грешна 2)разпределение в смисъл достойно заплащане на труда съобразно инфлацията и производителността на труда и фактите от САЩ са - : ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността ... през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес ....Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
novak li sam
преди 8 години
Кредитирането на домакинствата ще се сведе до нула, защото:- има огромни средства на населението в банките, по които хората получават нулева до 0,5% лихва. Всеки ще предпочете да си харчи парите, ме да взема назаем.- намаляването на кредитите на фирмите означава, че те свиват или поне не разширяват бизнеса си. Тогава населението няма откъде да очаква занапред сигурни доходи, за да тегли кредити.Кредитирането на фирмите също ще спада постоянно, докато в България не се създадат устойчиви политически условия за инвестиции. У нас който инвестира днес по сегашното законодателство, утре не може да си възвърне инвестицията по новото законодателство, което унищожава бизнеса му със задна дата.А и никоя банка няма да даде кредит при условие, че липсва сигурна законова рамка за хоризонта на кредита.Затова избягаха чуждестранните инвеститори, а не, както твърди Негово Превъзходителство "От Колибите", заради съдия Ченалова.С изключение на "ШЕЛ", които рискуват - не знам защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Няма що , "...с рогата напред", извинете, "с финансистите напред"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още