Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

В проектобюджета на София за 2019 г. са заложени 30 млн. лева повече

За изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари, Столична община е предвидила 18,8 млн. лева

В проектобюджета на София за 2019 г. са заложени 30 млн. лева повече

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Investor Media Group

30 млн. лева повече са заложени в проектобюджета на София за 2019 година, като общата сума е 1,623 млрд. лева. До приемането на бюджета от Общинския съвет средствата може и да нараснат.

Това обяви заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Още по темата

Според кмета Йорданка Фандъкова главните цели за финансиране са първият етап от третата линия на метрото, модернизация на наземния и подземния градски транспорт, нови паркове.

“Продължаваме с реконструкцията на улици и булеварди с акцент работа в кварталите, посочи тя, цитирана от БНР. – Догодина ще завърши първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по ОП “Регионално развитие“.”

Столичният градоначалник информира, че догодина ще бъдат пуснати изцяло новото тролейбусно трасе от кв. „Манастирски ливади“ до „Люлин“.

Бюджетът за чистота е за 129,2 млн. лева, като в инвестиционната програма са заложени 17,7 млн. лева за рекултивиране на старите сметища в кв. „Суходол“, в с. Долни Богров и за депо „Садината“.

Над 5 млн. лева Столична община ще инвестира в консервация и реставрация на Централната минерална баня в Банкя (2,3 млн. лева) и реставрация на банята в "Овча купел" (3,3 млн. лева). За основен ремонт на столичния куклен театър са предвидени  550 хил. лева. Одобрени са 350 хил. лева, за да започне изграждането на център за съвременно изкуство „Топлоцентралата“.

“Предвиждаме закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух с 400 хил. лева, информира Фандъкова. – 18,8 млн. лева са предвидени за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари. 9,5 млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждане на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища.

На брифинг в Плевен Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", уточни, че една част от обектите се очаква да бъдат завършени и пуснати в експлоатация през 2019 г.

“Това са детски градини с яслени групи в цяла София, каза той, цитиран от БТА. – Някои от тях, които са особено очаквани – в кварталите "Овча купел", "Горна баня", район "Витоша", "Манастирски ливади". Деветнайсет млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждането на около 15 детски градини и ясли.”, каза Чобанов и поясни, че това са места, в които през последната година има концентрация на младо население с деца.

Заместник-кметът на София добави, че съществените проблеми в последните години са в местата за децата, които са в яслената възраст. В градинска възраст броят на местата и през тази година е бил приблизително равен на броя на децата, които са кандидатствали да постъпят. Според него чакащи има, защото родителите предпочитат едни детски градини за сметка на други.

По думите му инвестиции ще бъдат направени и в сферата на средното образование.

“През 2019 г. ще се работи по 11 обекта. Това са различни училища на София, обясни той и информира, че се изграждат нови шест спортни съоръжения в училищната и образователна инфраструктура, като поясни, че това са салони в различни училища, които до момента нямат подходящи спортни съоръжения.

Чобанов даде като пример Френската гимназия, в която няма подходящ физкултурен салон и през тази година ще се работи за неговото изграждане. Същото е било положението и в Първа английска езикова гимназия.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
В проектобюджета на София за 2019 г. са заложени 30 млн. лева повече...
...за крадене...

Още от Бюджет и финанси
Парите в обращение са над 21,2 млрд. лева