IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Симеонов: Увеличение на максималния осигурителен праг е удар върху бизнеса

Вицепремиерът подкрепи работодателите в исканията им за максималния осигурителен доход, за болничните, такса „смет“ и квотите за хората с увреждания

13:51 | 22.10.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи работодателските организации, които са против заложеното за следващата година повишаване на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв.

Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след среща с работодателските организации, предава БТА. Симеонов поясни, че тази среща е регулярна и в случая е поискана от работодателските организации.

В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв.

Подобно увеличение на максималния осигурителен праг е сериозно нарушение на предизборната програма на коалицията на ГЕРБ и "Обединените патриоти", защото в нея е било записано да не се променят данъците в четиригодишния период на управление, каза Симеонов. 

"Както виждате, още няма и година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго освен увеличаване на данък", допълни вицепремиерът. Според него една такава промяна на максималния осигурителен праг ще доведе до "удар" върху печелившия бизнес.

Вицепремиерът добави, че с работодателските организации са на общо мнение, че трябва да се отмени плащането на първите три болнични дни от работодателя.

По отношение на промените в Закона за хората с увреждания Валери Симеонов и представителите на бизнеса настояват да отпаднат квотите, които задължават работодателите да назначат на работа определен брой хора с увреждания. Симеонов каза, че към настоящия момент в България има остър недостиг на работна ръка и нямало работодател, който да не назначи инвалид на работа, стига той да може да му върши работа. Той е категоричен, че една подобна санкция се превръща в един допълнителен данък.

Симеонов настоява спешно да се приемат законодателни текстове, които да дадат възможност на хора от трети държави, основно от български произход, да могат да получат право да работят в България за определен срок, но да не могат през това време да напуснат страната ни и да работят в други държави от ЕС.

Освен това бизнесът настоява да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци, която е според принципа "замърсителят плаща", добави вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
Кое да премахнат ? "Временната" мярка за първите 3 дни болнични ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Ами да! Затова, направо, да го премахват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още