IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов: Процентът зърнен етанол ще се изписва на етикета на ракията

Необходими са законови промени, заяви вицепремиерът

17:35 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще поискаме промени на съответните закони, така че на всяка фабрично произведена ракия отзад на етикета да пише колко процента е зърненият етанол. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет. Симеонов обсъди с представители на Национално сдружение "Българска домашна ракия" предложенията им за борба срещу незаконните обекти за дестилация и сивия сектор, предаде БТА.

Вицепремиерът заяви, че големи спиртоварни произвеждат спиртната напитка от зърнен етанол. Причината, по думите на Симеонов, е, че в момента българските закони позволяват ракията да се произвежда със съдържание до 60 на сто зърнен етанол. 

Той уточни, че зърненият етанол не е вреден за здравето, но той не съответства на представата на потребителя за качествена и истинска българска ракия. "Тази напитка е всичко друго, но не и ракия", добави Симеонов.

Той информира, че зърненият етанол се получава от царевица, зърно и меласа и себестойността му е под 1 лев на литър. Според Валери Симеонов този етанол се продава и на незаконните казани за ракия.

По думите му, когато се плати данъкът от производителите, които спазват точно технологията на производство на истинска българска ракия (от плодове), себестойността за 1 литър ракия излиза около 6,20 лева на литър.

По време на срещата се е разбрало, че притесненията на Национално сдружение "Българска домашна ракия" най-вече са породени от мащабния сив сектор в областта на производството на ракия. "Приблизително между 3 и 6 хиляди малки дестилационни казана работят в България и спрямо тях не се прилагат необходимите контролни и предвидените в закона репресивни мерки", заяви Валери Симеонов.

Законно регистрираните малки обекти за дестилация в България са около 1 500, а незаконните обекти са между 3 и 6 пъти повече, посочи той. Последиците, освен нарушаването на закона, са и в това, че и законните обекти за ракия започват да избягват плащането на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още