IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС осъди синдиците на КТБ за липса на одитиран финансов отчет за 2014 г.

НПО "Ние, гражданите" настоява за назначаване на служебен одитор, който да установи финансовото състояние на банката при затварянето ѝ

16:57 | 03.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) осъди без право на обжалване синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, след като не са предоставили одитиран финансов отчет на банката за 2014 г. съгласно изискване на Комисията за финансов надзор.

Решението е взето още на 24 ноември 2016 г., се вижда на сайта на съда.

Предшествениците на сегашните синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев обжалваха решението на КФН, но ВАС отхвърли като неоснователна тяхната жалба и ги задължи да представят одитиран отчет на КТБ за 2014 година, когато банката беше обявена в несъстоятелност.

КФН поиска от синдиците тези отчети и през 2015 г., но синдиците отказаха да ги предоставят, като се позоваха на разпореждане на БНБ.

“До вчера, когато научихме за решението на ВАС, считахме неизпълнението на решения на две инстанции на съда по жалба на КФН срещу синдиците на КТБ относно неизвършен официален одит на банката за 2014 г. за неуважение към съда", каза за Investor.bg д-р Вера Ахундова, съпредседател на НПО „Ние, гражданите“, което защитава интересите на вложители в КТБ.

Тя напомни, че преди осем месеца организацията е подала иск за назначаване на служебен одитор на КТБ заради липсата на одит за 2014 г., който е задължителен при несъстоятелност на търговски дружества от акционерен тип.

“Трябва да се съставят ликвидационни баланси, а те са правомерни само при ползване на данните и изводите от проведения одит", посочи Ахундова.

По думите ѝ срокът за изпълнение на съдебното разпореждане е 30 дни, което означава, че синдиците не са изпълнили съдебното решение до настоящия момент.

Съпредседателят на „Ние, гражданите“ обясни, че с решението си ВАС потвърждава твърдения на вложителите от организацията от две години насам, че в мотивите за отнемане на лиценза на КТБ за банкова дейност управителният съвет на БНБ се позовава на одит, извършен от дружеството ДЕЛОЙТ България, което обаче не е регистрирано като одитор.

От неправителствената организация недоволстват, че всички съдебни решения по несъстоятелността на банката стъпват също върху този този одит и приемат като безусловно решението на централната банка за отнемане на лиценза на КТБ.

“КТБ има договореност с КПМГ да направи одит за 2014 г., но няма подписан договор“, разкрива още д-р Ахундова.
Сред въпросите, които си задават вложителите на КТБ, е как съдът е установил, че датата на неплатежоспособност е 20 юни 2014 година, след като няма официален одит на банката.

Ахундова смята, че "този факт може да е напълно достатъчен Оманският фонд да спечели делото си във Вашингтон без други доказателства".

Тя очаква да се назначи служебен одитор, защото „в момента синдиците са в неизпълнение на съдебно решение, за което като последствие трябва да има административна глоба, наложена от КФН, тъй като изтече 30-дневният срок“.

„За организацията ни това е допълнително доказателство към жалбата срещу две решения, в които ни се отказваше назначаването на служебен одитор. Ние сме миноритарен акционер и имаме право на такова искане", твърди Вера Ахундова.

Сред хипотезите според нея е да остане опцията с назначаване на служебен одитор, тъй като договореността с КПМГ не е съпроводена с договор.

“След последната инстанция и решението на ВАС има само една стъпка и тя е в Страсбург. Но дано да се счупи тенденцията нито едно дело по същество да не се гледа в България”, пожела си съпредседателят на НПО „Ние, гражданите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
Това малко ми се струва нагласено. Нали 3 одиторски компании направиха одит на КТБ, за да се установи къде и към кого са били източвани парите на вложителите. Докладите са публични. И сега да се твърди, че няма одитирани доклади, май някой ни взима всички за мезе и ни разказва приказки от хиляда и една нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
а от Стоянчо коментар кога, нали всичко беше ок откъм ктб, като поднадзорно лице
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още