Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Васил Божков разпространи предполагаем чат с финансовия министър Горанов

От Министерството на финансите отказват коментар по темата

Васил Божков разпространи предполагаем чат с финансовия министър Горанов

Намиращият се в  Обединените арабски емирства разследван предприемач Васил Божков публикува на страницата си във Facebook в петък сутрин (15 май) две  съобщения, за които твърди, че е провел с лице, записано в телефона му като Влади Горанов (вероятно финансовият министър Владислав Горанов).

Първият разговор е от 24 февруари 2018 г. Вторият разговор е проведен на 15 януари (вероятно тази година) - само дни преди  акцията на специализираната прокуратура в Държавната комисия по хазарта, която беше на 22 януари. Осем дни след това  Божков получи първите си обвинения - на 30 януари тази година.

Според бележките към тях хората, които се споменават като "девойката" и "Сашо", са двама от председателите на комисията по хазарта през последните години. Съобщенията са публикувани с кратък анонс от Божков: "Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ (Държавната комисия по хазарта - бел. ред). Ето как се случваше". 

Според обясненията на самия Божков "девойката" е Мария Филипова, предшественичка на Александър Георгиев, председател на ДКХ от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. "Сашо" в разговорите си Божков нарича Александър Георгиев - председател на ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г.; зам.-директор на Националната агенция за приходите от май 2017 г. до април 2019 г.

На 1 февруари Георгиев беше обвинен в длъжностно престъпление, а според медийни публикации той е направил пълни самопризнания, като е заявил, че е покровителствал хазартния бизнес на Божков. Официално потвърждение от прокуратурата за подобни самопризнания засега няма.

Investor.bg опита да се свърже с министър Горанов за коментар по темата, но при позвънявания телефонът му даваше заето или свободно. От пресцентъра на Министерството на финансите първончално поясниха пред Investor.bg, че се запознават с публикациите и подготвят коментар, а по-късно уточниха, че няма да коментират темата.

По-късно от ведомството припомниха "във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков.  Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна".

Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинения и текат няколко разследвания, а властите подадоха през февруари искане за екстрадирането му от Обединените арабски емирства.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
крас до: Иво Динев Иванов
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ивчо,

Малоумничещи като теб дори не могат да преценят това което е направил Горанов в полза на ПРЕСТЪПНИЯТ БИЗНЕС на БОЖКОВ!!

От представеният от божков запис от вайбъра е видно, че ГОРАНОВ НЕ СЕМО Е БИЛ НАЯСНО С ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОДЪЛЖИЛО ПЕТ ГОДИНИ , НО Е И ЛОБИРАЛ ЗА БОЖКОВИТЕ ФИРМИ ПРЕД ПОДЧИНЕНИТЕ МУ КОИТО В МОМЕНТА СА С ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ!

НЕ Е ЛИ РЕДНО ГОРАНОВ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА, ЧЕ Е ПРИТИСКАЛ ПОДЧИНЕНАТА МУ КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА ДА ИЗВЪРШВАТ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДОВЕЛО ДО НЕВНАСЯНЕ НА 700 МИЛИОНА ПАРИ В БЮДЖЕТА?!!

Редно е , но в държава на *** и МУТРИ всичко е бля, бля, бля.
6
 
0
 
3
преди 2 месеца
Дрън,дрън,дрън....Бля,бля,бля .... и коментариите и статията....
3
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това което е публикувано доказва единствено ФАКТА, ЧЕ ГОРАНОВ НЕ САМО Е НАЯСНО СЪС СЛУЧВАЩОТО СЕ С БИЗНЕСА НА БОЖКОВ, но и че е СЪДЕЙСТВАЛ ЗА НЕГОВОТО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ.

ГОРАНОВ Е ВЪЗДЕЙСТВАЛ СИЛОВО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ УЗАКОНИ ПРИДОБИВАНЕТО ОТ БОЖКАВ НА ТЕЗИ 700 МИЛИОНА ЛЕВА.

Поведението на Божков с представянето на доказателствата НА ПАРЧЕ показват ИЛЮЗИЯТА МУ да върне бизнеса си, който според мен е тотално загубен.

БОЖКОВ НЕ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ СЕ Е ИЗПРАВИЛ СРЕЩУ ЦЯЛА ЕДНА СИСТЕМА В КОЯТО СМЯНАТА НА ГОРАНОВ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ НЕЩАТА , а самият той няма да си върне онова с което е живял десетилетия.

Илюзията на БОЖКОВ е че с отстраняването на Горанов ще продължи да върти бизнеса си по старому.

СОРИ БОЖКОВ - играта ВА *** ти е явно непозната.
ИЛИ УДРЯШ ДЪРВОТО ОТ КОРЕНА И СТАВАШ ПРЪВ ИЛИ ГОРИШ!!
5
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Божков, това, което си публикувал е нищо конкретно. Ако можеш извади нещо, което е годно доказателство. Тези записи са за журналистите. Всички знаем и за Бойко, и Горанов, но ще го отнесе комисията. Защото Горанов е казал нещо със съгласието на Бойко, но е виновен е прекият извършител, т.е. комисията. С други думи, казали са ми по телефона какво да правя, но аз изпълнявам, за да не ме уволнят, защото съм калинка и доброволно съм приел да обирам горещите картофи.

Още от Бюджет и финанси
Нова банкнота от 5 лв. влиза в обращение от септември