IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов: Местните данъци в България са твърде ниски

Ако кметовете намалят още налозите, да не търсят пари от държавата, каза финансовият министър

10:32 | 08.11.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата. Това каза в ефира на Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов.

Той уточни, че местната инфраструктура трябва да се финансира от имуществените данъци. Тази позиция на финансовия министър не е нова. Още през пролетта на миналата година той обяви по време на парламентарен контрол, че финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България. Държавата не планира да трансферира допълнителни средства към бюджетите на общините, а ако те имат финансови трудности - да повишат данъците, предложи Горанов. Според него дефицитът от събиране на местни данъци е основният проблем на кметовете за да „вържат бюджета“. „Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци", каза министърът.

На въпрос на водещите дали това означава, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение на данъците и таксите, Горанов нито потвърди, нито отрече. „Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”, обаче каза той. Според него подобни "приятни за ухото истории" объркват гражданите и ги оставят с усещането, че има безплатни неща. 

Горанов коментира и темата за бюджета за следващата година. „Ако погледнете приходите за 2020 г. като дял от брутния вътрешен продукт, ще видите, че те нарастват, т.е. хипотезата, че залагаме по-ниски приходи, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна”, коментира финансовият министър. И допълни, че през следващата година ще бъдат събрани с около 3,5 млрд. лева повече.

Министърът подчерта, че нито лев от преизпълнение на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. Ако има такива средства, то те автоматично отиват за подобряване на бюджетното салдо, категоричен е Горанов.

"Както върви изпълнението на бюджета, ще имаме основание да дадем коледни надбавки", каза още той и добави, че за да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи. По думите му властите работят в тази посока и "притискат реалния сектор да следва подобна политика".

„Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това. Мисля, че инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла“, коментира Горанов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 20 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Поредният черешарски гаф. Нема запек на глупостите тоя човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 6
khao
преди 4 години
по скромен съм в исканията си.... една негова оставка ми стига !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Е, *** нали Баце ви направи мост!? Вие какво искате сега и тунел ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Принципно си прав, но Владко не говори за София и големите градове, та ела и ми намери наемател на празния апартамент във Видин... ако искаш може и да ти го продам на половин цена от това дето е в софия, само по 500 еврака на квадрат ми дай, па после печели от наем и леж до живот !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 5
Mechkata
преди 4 години
Според мен Горанката с това си изказване "Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството, визира общините в които не са на власт герб.Що се отнася до изказването: "Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това" - долна лъжа. Признайте си, че осъзнато и умишлено в порядъка на 10 години прилагате усилена стратеия за затъпяване на обществото, взимайки под внимание и изборите за министри на образованието."Както върви изпълнението на бюджета, ще имаме основание да дадем коледни надбавки", каза още той и добави, че за да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи. По думите му властите работят в тази посока и "притискат реалния сектор да следва подобна политика". - Ей тука вече падам от стола и се гърча под масата от смях!Как го притискат? В ъгъла като проссттиттуутка? Красиви думи, обещания, ама аз от малка си знам, че на тях не мога да вярвам!А за инфраструктурата направо не ми се коментира...по-добре да си я плащаме и строим сами с голи ръце. Събота, неделя запретвам ръкави и почвам да пълня дупки и да сменям тръби и жици, че като гледам фирмите които печелят проектите, жална ни майка - изпълнителите имената не могат да си напишат грамотно, какво да говоря за съответствие и качество на изпълнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 32
nkavrakov1982
преди 4 години
Данъците на имотите са смешни ,няма друга държава в която да има хора с по 10 апартамента ,да ги държат празни ,да плащат символични данъци,само да лапат от наеми до безкрай ,без да работят и да придават стойност в икономиката ,сградите да се рушат и да не се поддържат ,и в същото време цените на жилищата и наемите да са в небесата ,поради същата тази данъчна политика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 4
abdul
преди 4 години
Еврото все да намалява и трябва нещо да се папа.Владко май и на него ще му е последен мандата, като на митко от Бургас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 53 rate down comment 5
khao
преди 4 години
нека добавя че едно от основните обещания на ГЕРБ на последните избори беше да не вдигат данъците ! .... а те не се сепреха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 55 rate down comment 6
khao
преди 4 години
правилно, убий западналите краища на България с данъци и чекай просперитет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
"Той уточни, че местната инфраструктура трябва да се финансира от имуществените данъци."Тези които не притежават имот не ползват ли инфраструктурата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още