IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вноските за пенсия на младежите, започнали работа за пръв път, са вече в НОИ

Лъжа е, че промените в КСО, касаещи правото на избор на младежите, не действат, заяви София Христова от ПОД „Алианц България“

19:47 | 25.02.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вноските за пенсия на младежите, започнали работа за пръв път, са вече в НОИ

Осигурителните вноски на младежите, които през тази година са започнали работа за пръв път в своя живот, вече са постъпили в Националния осигурителен институт (НОИ). Това разкриха представители на пенсионно-осигурителните компании по време на семинар, посветен на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и въздействието им върху пенсионната система и икономиката на страната, организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Това вече е така заради влезлите в сила от 1 януари 2015 г. промени в КСО, които дават възможност на започващите за пръв път работа в рамките на 12-месечен срок да изберат дали да се осигуряват във втория стълб на пенсионната система или изцяло в първия. Това се случа на фона на твърденията, че промените не са влезли в сила и не действат.

„Лъжа е, че промените в КСО в тази част, не действат“, коментира главният изпълнителен директор на ПОД „Алианц България“ София Христова. Тя допълни, че, ако младежът изпусне 12-месечния срок, в който може да заяви дали иска да се осигурява в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло в първия стълб, „той остава доживот в НОИ“.

Като цяло срокът за внасяне на вноските в Института е 25-о число на всеки месец, следващ месеца, за който се отнасят.

Христова посочи, че от 25 февруари 2015 г. първите вноски на младежите са вече в НОИ, като до 24 февруари 2016 г. те имат време да направят своя избор дали да останат там.

„Всеки месец забавяне води до пропуск на доходност от потенциални инвестиции на средства във втория стълб“, изтъкна тя.

Всички участници в семинара посочиха, че на тази възраст младежите не се интересуват много от пенсионно осигуряване и ги определиха като „първите жертви“ на този закон.

„Ще се опитаме да опазим младежите, но няма сила, която да накара млад човек да мисли за пенсионното си осигуряване. Но все пак много от тях обърнаха внимание“, отговори Христова на въпрос дали пенсионните дружества ще проведат разяснителна кампания за ползите и негативите за младите хора.

„Много младежи са започнали да се осигуряват, след като са чули, че парите им ще отидат в държавата“, допълни директорът на Алианц България.

Според участниците в семинара, ако не се промени нищо в КСО, всичко ще отшуми до три месеца и никой няма да предупреди младежите за това, което следва.

Поради това изпълнителният директор на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова заяви, че дружествата ще сезират омбудсмана на Република България Константин Пенчев.

„Ще сезираме омбудсмана, но като физически лица. При него има хиляди жалби във връзка с този закон“, каза Петкова. По нейни думи Пенчев е дал срок до 31 март 2015 г. да се проведе дискусия по повод на приетите в края на миналата година изменения в КСО.

„Ще го уведомим, че каквито и впечатления да се създават, че се води дискусия, в нито една не се коментира точно тази точка от закона. Коментират се другите промени, свързани с гаранционния фонд, с намаляването на таксите и други“, аргументира се Петкова. Тя визира най-вече дискусиите в социалната и бюджетната комисии в Народното събрание и новосъздадената временна комисия, която да оцени дейността на пенсионните компании.

Директорът на ПОК „Доверие“ е категорична, че „ако няма обществено съгласие, Пенчев ще сезира Конституционния съд“. А едно от заключенията на семинара, проведен от БАДДПО, е, че промените в КСО противоречат на Решение 7/2011 на Конституционния съд, което определя солидарният и частният стълб като допълващи се, а не като конкурентни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
irish
преди 9 години
Аз пък се чудя що само ревете, а никой от вас не намалява таксите ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
melon
преди 9 години
Aз пък, ако имах възможност, сам бих си инвестирал парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
kony
преди 9 години
Аз пък бих увеличила вноската си в УПФ и нищо за ДЪРЖАВНОТО НОИ(ама не ми дават), а не като родителите ми с 40 год.тр.стаж и най- накрая 280 и 300лв.пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 24
kane
преди 9 години
Ако аз имам шанс за избор ще избирам само сигурното - или ДЪРЖАВНИЯ НОЙ, а не тука има тука нема за старините си, когато няма да мога да работя или ума ми да ме напусне - но те това искат фашугите - по-лесна плячка и затва ни делят от общото, за да ни цакат по единичнохахахаххахахза фашизма мога да напиша книга по-добра от Желевата, толкова добре ги познавам. и тях и политиките им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още