IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността на пазарите ще продължи през следващите дни, прогнозира експерт

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ пазарите ще търсят сигурни убежища

18:41 | 09.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поне в първите дни след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ пазарите ще потърсят сигурни убежища като японската йена и златото.  Това прогнозира пред БНР финансовият анализатор Стефан Ангелов.

Според него първите реакции на световните пазари след обявяването на резултатите от изборите в САЩ за победата на Доналд Тръмп са "изключително силни и резки“.

„Както финансовите, така и капиталовите пазари първоначално реагираха с разпродажби на фючърсите върху американските борсови индекси и фючърсите върху европейските борсови индекси, като наблюдавахме понижения с около 4-5%. Същото се отнасяше и за долара, който започна да се обезценява, но там понижението беше малко по-малко – около 1,5% - 2%", обясни Ангелов.

По думите му прави впечатление, че инвеститорите бягат от риска и разпродават долари. „Те пренасочиха капитали към еврото, което през последните месеци се явява като остров на стабилност“, посочи финансовият анализатор.

Неговото обяснение е, че досега пазарите акумулираха новината, че президент на САЩ ще стане Хилъри Клинтън и че политиката ѝ като приемник на Обама ням ада бъде много по-различна.

„Поради това, че никой не познава Тръмп като държавник и не се знае каква ще бъде неговата политика. Сигналите, които той дава, са доста разнопосочни и доста странни по някои теми. Затова инвеститорите предпочетоха да бъдат предпазливи и да пренасочат капитали към такива средства, където рискът е по-малък. Те очакват, че ще има доста рестриктивни мерки от гледна точка на икономиката и на икономическите връзки на САЩ с другите страни, като Мексико и Китай, както и с държави, с които стокообменът е доста голям. Затова избирането на Тръмп за президент се приема първоначално като лоша новина за пазарите“, каза още Стефан Ангелов.

Той напомни, че освен долара поради същите причини цените на суровините също тръгнаха надолу. „Първосигнално и петролът също се понижи, заради възможно забавяне на икономическата активност", посочи анализаторът. 

Според него най-големият въпрос сега е накъде ще тръгнат финансовите инструменти.

„Речта на Тръмп след избирането му малко поуспокои пазарите, защото той заяви, че ще е президент на всички американци и политиката му ще бъде балансирана. Неизвестността обаче ще държи на нокти инвеститорите", категоричен е Ангелов.

Анализаторът допълни, че първите мерки, които новият американски президент ще предприеме, първите закони и първите политики ще дадат храна за бъдещо прогнозиране на пазарите. "Ако Хилъри Клинтън беше станала президент, а Конгресът и Сенатът са в ръцете на републиканците, пак не можеше да се очаква, че ще е много добре за пазарите. Те пак щяха да реагират първосигнално и впоследствие да се понижат" каза Ангелов.

"При победата на Доналд Тръмп на президентските избори преминаването на законите през Сената и Конгреса ще се използва като балансьор. Най-големият проблем е несигурността и незнанието. Очаквам голяма волотилност на пазарите през следващите дни", заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още