IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временният синдик ще издирва имуществото на КТБ и ще може да отменя сделки

Реформаторският блок призовава в казуса с банката да се включи разследваща компания с опит в банковите фалити

11:44 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Временният синдик ще издирва имуществото на КТБ и ще може да отменя сделки

Правомощията на временния синдик, чиято фигура ще се създаде чрез готвените промени в Закона за банковата несъстоятелност, ще включват издирване и уточняване на имуществото на Корпоративна търговска банка (КТБ) и възможност за предявяване на искове за отмяна на сделки, когато те са в нарушение на закона или нарушават масата на несъстоятелността. Това заяви заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ и на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев в Сутрешния блок на ТВ Bulgaria On Air.

„С изменението на закона се уреждат сериозни мерки за контрол и опазване на имуществото на банката“, заяви Танев, който е и представител на Реформаторския блок (РБ) във временната комисия за КТБ. „За първи път в този парламент има ясна политическа воля да се подкрепи изменението на Закона за банкова несъстоятелност и въвеждането на фигурата на временен синдик. Освен волята на партиите имаме и взаимодействието на изпълнителната и законодателната власт, което е гаранция за устойчивост на решенията.“

Въпросните искове ще могат да се предявяват към трети лица, уточни Танев, като се аргументира, че според отчетите активите на КТБ са намалели с над 730 млн. лева в „периода на безвремие“.

„Временният синдик ще може да атакува тези сделки“, каза той по отношение на т.нар. прихващания и добави, че ролята на времената парламентарна комисия е да спре стопяването на активите на КТБ и да защити обществения интерес.

„Над 3,5 млрд лв. се изплатиха от държавата след източването на банката и щом е нарушен общественият интерес, трябва да се вземат мерки“, категоричен бе народният представител. По думите му предприетите в края на миналата година действия са били положителни, защото хората успяха да си върнат парите от КТБ и доверието в банковата система.

На въпрос дали гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров трябва да подаде оставка преди края на мандата си Димитър Танев отговори, че щом има сериозни пропуски в банковия надзор, такъв натиск към управата на централната банка е здравословен.

„Предвид ситуацията с КТБ БНБ трябва да понесе своята отговорност, а парламентарната комисията ще засили и продължи този натиск за добро управление“, категоричен бе Танев и добави, че временната комисия ще се съобрази и с европейските изисквания.

Предложенията за изменение на Закона за банковата несъстоятелност попадат в дневния ред на заседанието на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, насрочено за днес.

Очакванията на финансовия министър Владислав Горанов са законопроектът да бъде гласуван от парламента още тази сряда, но за да влязат промените в сила, те трябва да бъдат обнародвани и в Държавен вестник.

За това напомни и народният представител от РБ Петър Славов. Пред БНР той посочи, че проблемът в момента са обезпеченията на вземанията на КТБ и добави, че временният синдик трябва да се занимае с отменителните искове по отношение на трети лица, които неправомерно са се облагодетелствали от имуществото на КТБ.

По думите на Славов, който е член на Комисият по правни въпроси към НС, реформаторите настояват в случая с КТБ да се включи разследваща компания с опит в банковите фалити, „която да каже къде е имуществото, за да знае временният синдик кого да съди“.

„Не е правилно да се каже, че промените в Закона за банковата несъстоятелност са със задна дата“, продължи той, коментирайки пречките, поради които делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност, което се води от Софийски градски съд, все още не е започнало.

„Това са промени, които касаят висящо производство, а не вменяват задължение със задна дата на едно или друго лице. Смисълът на закона, както е написан, е, след като се отнеме лиценза на една банка, в много кратък срок да се открие производството по несъстоятелност и да има синдик, който да опазва имуществото и да възстановява неправомерно разпореденото имущество“, заяви Славов.

Депутатът обясни, че в момента има подадени частни жалби по административното дело, но лицата не могат да бъдат открити, за да си получат съобщението с указанията какво не е наред с жалбата им, за да може тя да бъде придвижена.

„Това е положението от месеци, т.е. очевидно става дума за недобросъвестно поведение и трябва да намерим механизъм, по който да влезе упълномощено лице от закона, което да бъде строго наблюдавано от Фонда за гарантиране на влоговете и от финансовия министър, и да бъде ясно с какво имущество разполага банката“, категоричен бе Славов.

По отношение на избора на синдици членът на правната комисия обясни, че с предложенията за изменение в Закона за банковата несъстоятелност поверителният списък, който води БНБ, и от който се назначава синдик, ще стане публичен.

Петър Славов уточни още, че има възможност синдиците да бъдат сменени в хода на производството, ако не си изпълняват задълженията, но най-важното е, че те ще представят ежеседмичен отчет за свършеното от тях. Освен това временните синдици ще могат да проверят и работата на квесторите.

Чуйте коментара на Димитър Танев в следващoто видео

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още