IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временно областните дирекции на МВР осигуряват табели за автомобилите

Започнало е изплащането на обезщетения на пенсионирани полицаи

12:48 | 18.12.15 г.
Временно областните дирекции на МВР осигуряват табели за автомобилите

Обявените от МВР процедури за избор на доставчик на регистрационни табели за автомобилите са блокирани. До решаването на казуса за доставките на табели отговарят областните дирекции. Това съобщи по време на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Вътрешният министър каза, че казусът изисква законодателно решение. В момента няма избран изпълнител за доставка на регистрационни табели. Първата процедура по ЗОП за изпълнител е била спирана 4 пъти преди подаване на офертите. След това е пристъпено към процедура договаряне без обявление, но след жалба в КЗК и тя е спряна.

Сега областните дирекции на МВР отговарят за доставките на табели, докато приключат съдебните производства.

19 избирателни района са ми пратили писма за затруднения с табелите, отговорността остава ваша, репликира народният представител Станислав Станилов.

В отговор на въпрос вътрешният министър съобщи, че от вчера е започнало изплащането на обезщетения на пенсионирани полицаи. Над 3000 души ще получат дължимите им по закон средства, а необходимата за това сума е около 50 млн. лв.

Средствата ще бъдат разплатени на основание постановление на Министерския съвет, с което се отпускат допълнително 180 млн. лв. за МВР, от които 120 млн. лв. - за персонал. Ще бъдат изплатени разходите по 107 съдебни решения след спечелени съдебни дела от полицаи, които не са си получили обезщетенията след пенсиониране.

Министърът заяви, че има амбицията да се въведе ред при изплащането на тези обезщетения и за това ще бъдат предприети съответните мерки през 2016 г.

Социалистът Манол Генов изтъкна, че за всяко от заведените 107 дела разходите вероятно са в рамките на 2 – 3 000 лева. Бъчварова отговори, че бюджетът на МВР има месечни лимити, над които разходи не могат да бъдат поети. Тя каза, че е заварила следното положение: „Изключително голяма сума от задължения към служителите, в резултат на финансовото необезпечено увеличаване на заплатите, направено от вашето правителство“.

„Да, това е сума, която би могла да се използва и по друг начин, но МВР няма печатница за пари. Догодина ще се опитаме така да организираме финансите на министерството, че да се опитаме да осигурим ритмично плащане на тези задължения“, каза Бъчварова.

Във връзка с инцидента на летище София, при който службите бяха вдигнати на крак заради съмнение за взривно устройство в бус, министърът обясни, че всяка заплаха се приема за истинска. Тя припомни, че е имало сигнали от две кучета и техническо устройство за наличието на взрив.

От възникването на ситуацията до приключването й от МВР не е предоставяна информация на медиите, каза Бъчварова. Тя е поискала от транспортното министерство да се купят преносими преградни съоръжения, за да се отцепва при необходимост район, в който се правят проверки.

Министърът допълни, че е започнала работа по нов план за противодействие на тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още