IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки да има лична пенсионна партида, предложи Георги Вулджев

Заложеното увеличение на парите за старост ще бъде изядено от инфлацията, посочи икономистът Любослав Костов

13:10 | 29.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Всеки да има лична пенсионна партида, предложи Георги Вулджев

Трябва да се премине към друга пенсионна система с индивидуална партида, в която да се събират парите на всеки човек отделно.

Това препоръча икономистът Георги Вулджев в Вulgaria ON AIR и отбеляза още, че има нужда от реформа в частните пенсионни фондове.

Коментарът си той направи след като депутатите приеха на второ четене рамката на Бюджет 2019, както и отделните бюджети на министерствата. Водеща роля беше дадена на пенсиите и техния размер.

"Увеличение все пак има, но то не е над нивото на инфлация. Не се търси дългосрочно устойчиво решение. Дефицитът намалява, но пенсиите не могат да се увеличат със задоволителни нива. Правителството успява да прикрие проблема, засега. Работещите плащат пенсиите на пенсионерите” каза Георги Вулджев и посъветва това да се промени заради застаряващото население.

Според икономиста Любослав Костов инфлацията е рекордно висока.

"Тя се измерва с кумулативен принцип. Ако запазим тази тенденция, в момента на увеличението на пенсиите с 5,7%, тя ще бъде около 10% –  двойно по-голяма. Държавата трябва да се замисли какво прави за пенсионерите. Ако искаме да получаваме по-високи пенсии, трябва да се осигуряваме на парите, които взимаме. 1,2 милиона пенсионери получават пенсия, която е под прага на бедност. Скоро време ще станем пет милиона. Този бюджет не решава важните проблеми. Правителството не прави достатъчно, за да стимулира икономиката", категоричен беше той.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
И какво по-точно ще има в тия партиди, щом в цялата пирамида Ной има 0.00 лева ???? А, г-н "икономисте" ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
крас
преди 5 години
КАКВО ОЗНАЧАВАЕ ДА ЖИВЕЕЕШ ДЪРЖАВА С 220 ЛЕВА ПЕНСИЯ , КОГАТО ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ Е 350 ЛЕВА ?!!ТОВА ОЗНАЧАВА , ЧЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ПРЕВЪРНАТА В КОНЦЛАГЕР НА ОБРЕЧЕНИ НА СМЪРТ , КОИТО СА ЛИШЕНИ ДОРИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОТИДАТ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА И ДА СЕ ИЗПЛЮЯТ В МУТРИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО СА ИЗБРАНИ С ГЛАСОВЕТЕ НА ОГРОМНАТА АДМИНИСТРАТИНА МАШИНА !ПО ГЕНОЦИД КЪМ НАРОДА СИ ПОЛИТИЦИТЕ НАДМИНАХА ЧЕРВЕНИТЕ ХМЕРИ НА ПОЛ ПОТ И ЙЕНГ САРИ!!ТОВА ЛИ Е "ЧУДЕСНАТА СИСТЕМА" която никой не желае да реформира?!!Ами карайте я така господа политици. Има и ВИДОВ ДЕН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още