Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Всеки трети българин бойкотира търговци, които не приемат безкасови плащания

Над една трета от притежателите на банкови карти използват телефона си за разплащане, показва проучване на Settle България за нагласите на потребителите

Всеки трети българин бойкотира търговци, които не приемат безкасови плащания

Снимка: Jason Aldon/ Bloomberg

Близо една трета от българите отказват да пазаруват в обект, в който може да се плати единствено с кеш. Това показва проучване сред българските потребители, проведено от норвежката платформа за мобилни разплащания Settle.

Още по темата

Изследването показва още, че над 75% от притежателите на банкови карти предпочитат да не използват банкноти, тъй като считат безкасовото плащане за по-бързо и по-удобно. Според преобладаващата част от тях търсенето на банкомат е равносилно на загуба на време, особено след като на все повече места в България плащания могат да се приемат не само с карта, но и директно от смартфона.

„Това е пример за демократизацията на финансите, при която потребителите гласуват с парите си и по този начин изискват от търговците повече удобства в процеса на пазаруването”, коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България и потвърждава, че промяната и развитието на всяка една услуга трябва да е в отговор на нуждите на потребителите.

По последни данни на Българската народна банка броят на ПОС-терминалите за плащане с карта в страната са вече над 108 хиляди.

„Потенциалът на мобилните плащания е още по-голям, защото при тях търговците могат да получават средства от смартфон на смартфон и без наличието на отделно терминално устройство. Броят на активните смартфони в България е над 4 милиона и всеки втори има такова устройство, което използва ежедневно, включително и за парични преводи”, посочи Момчева.

По думите ѝ финтех компаниите осигуряват по-евтин и удобен начин за приемане на безкасови плащания в сравнение с ПОС-терминалите, които изискват поддръжка и генерират допълнителни разходи за търговците.

Над една трета от анкетираните отбелязват, че когато използват телефона си като метод за разплащане, това им спестява натоварването да носят портфейл в себе си. Според 16% от респондентите плащането със смартфон предпазва от злоупотреба с картата им.

Над 72% от притежателите на банкови карти единодушно посочват мобилния портфейл и картите като най-сигурни методи за разплащане.

Запитани в какви ситуации предпочитат мобилните разплащания, почти 44% от анкетираните отговарят, че винаги залагат на този метод, независимо в каква ситуация попадат, 35% използват мобилни разплащания, когато пазаруват онлайн, и 21% – когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.

Най-голям интерес будят отговорите на въпрос в анкетата относно бъдещето на парите. Повече от половината – 53% от респондентите си представят, че до 2-3 години парите в брой ще излязат от употреба и всички разплащания ще са дигитални, а 41% пък са на мнение, че нищо няма да се промени. Значително малък процент от хората вярват, че националните валути ще отпаднат и криптовалутата ще вземе превес.

В анкетата на Settle България, проведена между 5 и 20 ноември, са взели участие над 500 потребители от цялата страна.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
През 2020 г. 14% от данъка върху доходите е внесен от заможни хора