IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучева: България има нужда от по-висок икономически растеж

Догодина можем да минем и без нов дълг, твърди бившият финансов министър

09:55 | 29.11.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Reuters</em></p>

Снимка: Архив, Reuters

Икономиката на България се развива, но на страната ѝ трябва много по-висок растеж, за да има по-високи доходи. Това заяви в ефира на БНТ проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите. 

Според нея, за да бъде България богата  държава и да има перспективи, е необходимо да се отделят много повече средства за образование. "В последните 25 години не го направихме и сега нито сме богати, нито образованието е на ниво", посочи Вучева.

Тя обаче уточни, че ако направим сравнение с някои други страни, ще видим, че не сме чак толкова бедни, колкото се изкарваме. "Разбира се, че има проблеми и те трябва да бъдат решени точно сега - между първо и второ четене на бюджета. Икономиката ни все пак се развива, но на нас ни трябва много по-висок растеж, за да има по-високи доходи", обясни експертът. 

По думите на Вучева заемите, които планира правителството, не са чак толкова стряскащи, но все пак може да се мине без новия дълг, защото във фискалния резерв има достатъчно пари (бел. ред. 14,2 млрд лв. към края на октомври 2016 г.)

Съгласно записаното в макрорамката за 2017 г. максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 1,2 млрд. лв. От тях 800 млн. лв. са за рефинансиране на вътрешен дълг, а останалите 400 са предвидени като опция за взимане на заем от Банката за развитие на Съвета на Европа за съфинансиране на европроекти. Припомняме, че вече няколко пъти от финансовото министерство обявиха, че догодина няма да излизаме на международните пазари, а плащанията по падежиращата през 2017 г. емисия еврооблигации за 950 млн. евро ще са от фискалния резерв.

Според Христина Вучева проблемът е, че у нас няма достатъчно механизми за контрол на харченето на фискаления резерв. "Не е страшно, и да бъде взет нов дълг, защото в ЕС ние сме с най-ниски равнища относно задълженията, но е много е важно кой ще бъде следващият министър на финансите и дали той ще бъде в час с бюджета", категорична е Вучева.

По темата се включи и бившият социален министър Иван Нейков. Според него в този бюджет няма новости и радикални реформи и промени. "Не виждам и възможност за висок долен таван на пенсиите, както някои политици поискаха. Това по-скоро са някакви препратки към предстоящите избори", каза още Нейков.

Предстои днес парламентарната Комисия по бюджет и финанси да приеме на второ четене Закона за държавния бюджет за 2017 г.

Повече по темата може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
За да не работят, хората война водиха. Затова беше цялата патаклама с евреите - да се отделят и да си свиркат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Госпожо Вучева, мога да Ви подскажа че финансовият министър след парламентарните избори ще се казва Владислав Горанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ивицата Газа е много интересен пример за хора, които НЕ искат да си мръднат пръста за каквато и да била работа, очакват света да ги храни безплатно, да им строи безплатно каквото те си поискат и освен това да им плаща и дневни.Хора с подобен манталитет никога не могат да забогатеят или да си променят жизнения стандарт и средата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
vladconsult
преди 7 години
Ударно трябва да се повишат минималните и средните заплати - при същата и по ниск производителност в Англия (метене на улиците и миене на чинии и строителство например) минималаната заплата е поне 1000 паунда - толкова трябва в лева да е и в БГ, а средната да е поне 2000 лв и то както е сега нашата икономика. Цените почти няма да се вдигнат в средносрочен план защото и сега са европейски! Но ще се решат проблемите с демографията и работната сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
QUANTUM
преди 7 години
Тази друго 20. Не сме толкова бедни, колкото се мислим.Хммм...Тръгни из България да видиш за какво става дума. Има райони като ивицата Газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още