IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучева: България може да се опита да влезе в еврозоната до 2018 г.

Икономистът препоръча бърз старт на преговорите за влизане в механизма ERM II

09:45 | 20.01.15 г.
Вучева: България може да се опита да влезе в еврозоната до 2018 г.

България може да направи опит да приеме еврото и до 2018 година, ако положим усилие и влезем в "чакалнята на еврозоната" (валутния механизъм ERM II) още през тази година. Това мнение изказа пред БНТ икономистът проф. Христина Вучева. Тя участва в дискусия заедно с финансовия експерт Мика Зайкова относно готовността на страната ни да започне преговори за членство в еврозоната. 

Според Христина Вучева изказването на финансовия министър Владислав Горанов от Литва е било "невинно" и тя не очаква правителството да започне преговори за влизането в еврозоната. Икономистът обаче препоръчва старт на разговорите за механизма ERM II, което е в прерогативите на гуверньора на централната банка.

Иван Искров трябва да започне разговорите за влизането в „чакалнята” на валутния съюз, посочи икономистът.

В „чакалнята” на еврозоната се прави подготовката за другите страни към фиксирането на националните валути към еврото. „Ние сме изключение, защото имаме валутен борд”, обясни анализаторът.

Мика Зайкова посочи от своя страна, че в еврозоната в момента има сериозни турбуленции. Стойността на еврото е на най-ниското си ниво от историческа гледна точка и с тенденция за курс 1:1 спрямо долара, смята още икономистът.

Тя посочи, че мерките на Европейската централна банка да изкупува държавни ценни книжа „закопават” еврото по-дълбоко.

Зайкова обясни, че еврозоната означава и подкрепа на страните в случай на нужда, посочвайки още, че изискванията за желаещите да влязат във валутния съюз сега са много по-тежки, отколкото за страните вътре в съюза.

Тя посочи обаче, че при проблем страните могат да разчитат на фонда за подкрепа, чиято стойност е около 700 млрд. евро. В тази връзка вноската на България би била 6 млрд. евро, но с тези пари ще бъдат подкрепяни и страни, чиито граждани живеят по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още