IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВУЗФ и VUZF Lab с Втора международна конференция за РЕРР

Събитието ще се проведе на 29 и 30 октомври в аулата на ВУЗФ под патронажа на Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор

11:42 | 20.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ВУЗФ и VUZF Lab с Втора международна конференция за РЕРР

Висшето училище по застрахване и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab организират Втора международна конференция по въпросите на  PEPP - общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване. Темата на форума е „PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация“ и ще се проведе на 29 и 30 октомври в аулата на ВУЗФ под патронажа на  Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Участие в него  ще вземат народни представители от 44-то Народно събрание, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор, водещи експерти от Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, управляващи дружества, финансисти, икономисти, експерти и учени от цяла Европа.

Една от целите на Европейската комисия (ЕК) при изграждането на такъв общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване PEPP е допълнително натрупване на дълготрайни активи за инвестиции в икономиките на държавите членки на ЕС. Прогнозите са, че това ще даде възможност за създаване на работни места и нарастване на доходите на населението на Общността. Според Европейската комисия, PEPP има потенциал да натрупа допълнително спестявания за 700 милиарда евро до 2030 г.  

Проектът за създаването му беше обсъден в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, а на 14 август 2019 г. регламентът влезе в сила и през следващата година всяка страна членка ще бъде задължена да го предлага на пазара. В същото време въвеждането на такъв единен режим в Европейския съюз повдига редица въпроси както на общоевропейско ниво, така и за всяка отделна държава. На дневен ред стои и темата доколко рамката за PEPP ще има отражение на пазара на дългосрочни спестявания. Всички тези въпроси ще бъдат представени, очертани и дискутирани на предстоящия двудневен форум във ВУЗФ.

Конференцията ще бъде открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и от г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

Основни доклади по време на форума ще изнесат Сандра Хак, главен експерт, Финансова стабилност в  EIOPA, Мати Лепала, генерален секретар, PensionsEurope,  Бернар Делбек, старши директор по икономическите въпроси и изследователската дейност, EFAMA, Никола Жанмар, директор Лично и Общо застраховане, Insurance Europe, Мартин Рамхартер, старши съветник по правни и политически въпроси, Министерство на финансите, Австрия, проф. Клаудио Тебалди от Университета Бокони в Милано, проф. Ханс ван Миртен от Университета в Утрехт,  Нидерландия, както и много други уважавани експерти с богат практически и научен опит в областта. Сред тях са и водещи преподаватели във ВУЗФ – доц. д-р Станислав Димитров, директор на програмно направление „Застраховане и пенсионно осигуряване“ във VUZF Lab и ръководител на катедра “Финанси”, проф. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството и директор на направление “Финанси и финансов мениджмънт”, VUZF Lab, доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение и ръководител на катедра “Застраховане и осигуряване” и др.

Достъпът до форума ще става след предварителна регистрация на емейл info@vuzflab.eu. Крайният срок за регистрация е 23 октомври 2020 г.

Във връзка с конференцията беше създадена анкета относно PEPP (общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване), в която участваха над 300 респонденти.

Резултатите от анкетата ще бъдат представени и коментирани по време на събитието от доц. д-р Станислав Димитров.

Това е втората международна конференция по въпросите на PEPP, която ВУЗФ организира, след като през май 2018 г. университетът проведе подобен форум в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. ВУЗФ е и единственото висше училище в България,  което участва активно и инициира провеждането на експертни дискусии, които да подпомогнат разрешаването на потенциални казуси около въвеждането му на регионално и европейско ниво.

Повече информация за форума, предварителната програма и лекторите, които ще участват в събитието, можете да видите ТУК.

Конференцията се организира със съдействието на Фонд “Научни изследвания” и с подкрепата на ЗАД “ОЗК-Застраховане” АД, генерален партньор на форума, както и на ЗАД “Армеец” АД, ПОАД “ЦКБ-Сила” АД и ПОК “Съгласие” АД, които са партньори на събитието.

Медийни партньори на форума са  Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Economic.bg, сп. “Икономика”, Money.bg, Novinite.bg и Еcon.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още