IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е обратно начисляване на ДДС за българските зеленчукопроизводители?

Целта е дребните производители да подобрят конкурентоспособността си

10:32 | 22.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако се въведе обратно начисляване на ДДС за българските зеленчукопроизводители, ще се подобри събираемостта на данъците и ще се облекчат самите производители. Това коментира заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов пред Нова телевизия по повод идеята на земеделското министерство.

Министерството на земеделието предлага за плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени в България, да се прилага обратно начисляване на ДДС.

"Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще го плати търговецът", посочи Малинов.

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. Подобно нещо вече е въведено за житените и техническите култури. От НАП са дали положителна оценка за промяната.

„Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни“, смята Ивайло Иванов, зеленчукопроизводител от Долна Оряховица. По думите му заради високият ДДС производителите у нас не са конкурентоспособни.

„Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС, българският земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен", коментира Иванов.

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката, той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други. 

Дарин Ангелов от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата коментира пред Bulgaria ON AIR: "Идеята е по този начин да останат средства в дребните производители, да реинвестират и да разширят бизнеса си. Може да има много положителен ефект, но нека я въведем и ще видим резултатите".

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 4 години
Не съм веган, нито вегетарианец,но и мръвките внасяме бро!Капиш?В един момент ще ти резнат заемите и ше рекат - връщай!И ше ги ручаме жабетата, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Setver
преди 4 години
Абе да го правят обратно ДДС-то за зеленчуците, и без това народа не си пада по зеленчуци, а по скари и мръвки. А на веганите да им го нач*кат наобратно пак едни 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ert
преди 4 години
Хвала на такива корифеени калинки като заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов. То е ясно, че калинките са все за обратните неща, но идеята беше да се намали цената на бълграския зарзават за хората, че да могат да си позволят здравословна храна. А тая калинка предлага да не се бутат цените за хората, те пак да плащат 20% ДДС за здравословната храна, и реално цените на нашенския зарзават да си останат неконкутрентни заради оставащия си висок ДДС ...Де го чукаш, де се пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още