Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Възнагражденията в бюджетната сфера няма да се намаляват засега

Финансовият министър смята, че ще се наложат допълнителни мерки за ограничаване на разходитев администрацията

Възнагражденията в бюджетната сфера няма да се намаляват засега

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване на разходите за възнаграждения в бюджетната сфера. Това обяви по време на блиц контрол в парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Още по темата

Според него намаляването на персонал засега не стои на дневен ред, а след края на първото тримесечие в бюджетните организации ще се направи атестация на служителите.

"С аргумента, че има служители, които не са толкова натоварени, защото работят от вкъщи, става още по валиден аргументът, че има служители, които, без да взимат достатъчно мерки, присъстват на работните си места и хипотетично са изложени на по-висок риск и вършат работата и на тези, които не могат да си я вършат от вкъщи, коментира Горанов. - Нека да имаме посока, но да не прибързваме с решенията, защото разполагаме с твърде малко информация.“

Финансовият министър допусна, че по-вероятният е сценарий е да се наложат допълнителни мерки за ограничаване на разходите. „В момента, в който видим, че това се налага, ще го предложим", посочи той.

Investor.bg припомня, че премиерът Бойко Борисов възложи на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за замразяване на заплатите на депутатите. Предложението е те да бъдат замразени към нивата от декември 2019 г. и заплатите през третото тримесечие на изминалата година. Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си.

Решението беше анонсирано по-рано днес, след като се разбра, че в ситуация на криза заплатите на депутатите се повишават от 1 април.

Възнагражденията на народните представители се формират от данните на Националния статистически институт за средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер. Така заплата им от 1 април се увеличава с 375 лева и става 4248 лв.

Лидерът на ГЕРБ влезе в задочна конфронтация с председателя на парламента Цвета Краянчева, която в телевизионно интервю поиска заплатите на депутатите да не се замразяват, а част от тях да се дарява. След коментара на Борисов Караянчева се извини.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата