Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ърнст и Янг Одит ще заверява отчетите на БНБ

Международната одиторска компания е избрана след обществена поръчка и заменя КПМГ България

Ърнст и Янг Одит ООД ще проверява и заверява финансовите отчети на Българската народна банка (БНБ) за тази и следващите две години. Това реши Управителният съвет на централната банка на проведеното днес заседание, става ясно от съобщение на финансовата институция.

Международната одиторска компания бе избрана след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки. Ърнст и Янг Одит заменя одиторската фирма КПМГ България, която проверяваше и заверяваше годишните отчети на централната банка през предходния 3-годишен период. Всъщност, КПМГ България извършва тази дейност от повече от 10 години.

Още по темата

Според Закона за БНБ външният одитор се избира от УС на банката за срок три години. Така Ърнст и Янг Одит ще се подписва под годишните финансови отчети на централната банка през 2015 г., 2016 г. и 2017 г.

В закона е записано, че консолидираният финансов отчет на БНБ се заверява от международен одитор и се публикува заедно с одиторския доклад в съответствие с изискванията на международно приетите счетоводни стандарти.

Одиторският доклад съпътства годишния отчет за дейността на БНБ, консолидирания финансов отчет и отчета за изпълнението на бюджета на банката, които се предоставят на Народното събрание.

Отделно, вътрешният одит на БНБ се осъществява от главен одитор, който се избира от УС на БНБ, но след одобрението на председателя на Сметната палата. Успоредно с основните му дейности, главният одитор координира дейността си с външния одитор.

Ърнст и Янг Одит бе сред одиторските фирми, които изготвиха независимата оценка, разкрила дупката в Корпоративна търговска банка, равняваща се на 4,2 млрд. лв.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
zap
преди 4 години
Няма профилна снимка
Това им е наградата заради КТБ - а тези 4.2 млрд. лв още чакат заверка от одитор, даже има санкция от КФН заради тях.
а КПМГ България заверяваше и БНБ, и КТБ - правете си извода сами.

Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство предлага разхлабване на бюджетните правила