IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ърнст и Янг Одит ще заверява отчетите на БНБ

Международната одиторска компания е избрана след обществена поръчка и заменя КПМГ България

17:48 | 22.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ърнст и Янг Одит ще заверява отчетите на БНБ

Ърнст и Янг Одит ООД ще проверява и заверява финансовите отчети на Българската народна банка (БНБ) за тази и следващите две години. Това реши Управителният съвет на централната банка на проведеното днес заседание, става ясно от съобщение на финансовата институция.

Международната одиторска компания бе избрана след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки. Ърнст и Янг Одит заменя одиторската фирма КПМГ България, която проверяваше и заверяваше годишните отчети на централната банка през предходния 3-годишен период. Всъщност, КПМГ България извършва тази дейност от повече от 10 години.

Според Закона за БНБ външният одитор се избира от УС на банката за срок три години. Така Ърнст и Янг Одит ще се подписва под годишните финансови отчети на централната банка през 2015 г., 2016 г. и 2017 г.

В закона е записано, че консолидираният финансов отчет на БНБ се заверява от международен одитор и се публикува заедно с одиторския доклад в съответствие с изискванията на международно приетите счетоводни стандарти.

Одиторският доклад съпътства годишния отчет за дейността на БНБ, консолидирания финансов отчет и отчета за изпълнението на бюджета на банката, които се предоставят на Народното събрание.

Отделно, вътрешният одит на БНБ се осъществява от главен одитор, който се избира от УС на БНБ, но след одобрението на председателя на Сметната палата. Успоредно с основните му дейности, главният одитор координира дейността си с външния одитор.

Ърнст и Янг Одит бе сред одиторските фирми, които изготвиха независимата оценка, разкрила дупката в Корпоративна търговска банка, равняваща се на 4,2 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zap
преди 8 години
Това им е наградата заради КТБ - а тези 4.2 млрд. лв още чакат заверка от одитор, даже има санкция от КФН заради тях.а КПМГ България заверяваше и БНБ, и КТБ - правете си извода сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още