Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За 6 месеца преките инвестиции в България се свиха с близо 50% на годишна база

Най-големите капиталовложения в страната са направени от Холандия, Русия и Германия, показват данни на БНБ

За 6 месеца преките инвестиции в България се свиха с близо 50% на годишна база

Снимка: Ройтерс

Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите шест месеца на тази година се свиха с 49,5% (241,1 млн. евро) и към 30 юни възлизат на 246,2 млн. евро. Тяхната сума е по-ниска в сравнение с периода януари – юни 2017 г., когато бяха 487,2 млн. евро , показват последните данни на Българската народна банка (БНБ).

Само за юни обаче те нарастват със 155 млн. евро, но увеличението преди година пак беше по-голямо – 195,9 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) от януари до юни е отрицателен и възлиза на 26,6 млн. евро. Той е по-нисък с 97,6 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година, който е в размер на 71 млн. евро.

Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти през първите шест месеца на тази година са за 2,7 млн. евро, като година по-рано бяха 8,2 млн. евро, пресметнаха от централната банка.

Най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат гражданите на Русия (1,1 млн. евро), Украйна (0,7 млн. евро) и Германия (0,3 млн. евро).

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) за периода януари – юни е отрицателна и възлиза на 16,2 млн. евро. През миналата година тя също имаше отрицателна стойност от 9,5 млн. евро.

За първите шест месеца на тази година подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е в размер на 289 млн. евро, докато година по-рано беше 425,8 млн. евро. Най-големите нетни преки инвестиции в страната от януари до юни са направени от Холандия (262,7 млн. евро), Русия (159,3 млн. евро) и Германия (130,9 млн. евро).

По предварителни данни преките инвестиции на български компании в чужбина за януари – юни 2018 г. нарастват със 138,5 млн. евро, при увеличение със 105,4 млн. евро за същия период на миналата година. Само през юни те се повишават с 55 млн. евро, при ръст с 38,8 млн. евро година по-рано.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (33)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
33
redcretin до: LaCosta
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
За буферите ще чуем всички много скоро - борд няма да има в ЕРМ2, но бас държа и че ще бъде обявено как тия 10млрд са потънали за обиране на точно тая 50% скрита инфлация, докато реално ще се спотаят в нечия кипърска банкова сметка. Е да, ще е последната голяма кражба в Абсурдистан, ако това звучи успокоително :)
1
 
27
 
32
mariata до: mariata
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Общата сума на пчи за 6 месеца са по-малко от заплатите на футболистите на реал за същия период. 6.. инвестициите в недвижими имоти са колкото идин средно малък блок в София - около 3,000 кв.м РЗП, т.е. няма интерес и в недвижимите имоти. Третият по големина инвеститор е Германия с 300 х евро, което са 3 малки апартамента в Младост на шпакловка и замазка. Изобщо - трагедия
0
 
21
 
31
mariata до: gembirdkz
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Като гледам разбивката, си правя следните изводи: 1. Никой не инвестира в бг дружества - има намаление в уставния им капитал. 2. Всички или теглят дивиденти, или са на загуба, т.е. не се плащат данъци. 3. Единствените "свежи" пари влизат като заем - основно от офшорки през Холандия (пране на пари разбирайте) или руски и бивши СССР републики, за да вземат гражданство. 4. Инвестициите в чужбина нарастват, т.е. българите не смеят да държат пари тук
3
 
3
 
30
SA
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Почваш да бягаш от първоначалните си аргументи. Наистина няма смисъл да продължаваме.
2
 
7
 
29
LaCosta до: SA
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Не твърдя, че не са налични и не могат да се получат обратно, но не е и като да са под дюшека. Въпросът тръгна от там, че има разлика къде се "намират" тези 10 млрд евро. Не случайно богатите избират швейцарски банки, а не други.
Аз не случайно попитах "Знаеш ли къде и как са инвестирани нашите милиарди евро резерви? А знаеш ли кой и как взима съответните инвестиционни решения?" Или пък вярваш, че няколко милиарда евро са складирани в центъра на София? По-скоро не си се замислял като 99,9% от българите. Позаинтересувай се, ще разбереш още една любопитна страна на механизма "валутния борд" и защо ни беше наложен.

За първи път чувам за "буфери, които компенсират инфлация". Това ще да е някаква нова попфолк икономическа теория. Обаче когато човек отиде дори и в хранителния магазин си купува редовно предимно вносни храни, защото благодарение и на този курс евро/лев немското краве масло /примерно/ дори и с транспортните разходи пак ти идва в магазина по-евтино от българското. Да не говорим за други стоки.

КТБ е пример за това, че в България отдавна забравени и считани за едва ли не невъзможни неща се случват и могат пак да се случат. Една друга българска банка беше 2 пъти на ръба от подобно развитие.
Повече няма да се включвам - не ми е интересно пожелателно-наивното мислене. То може да бъде срещнато навсякъде.

Още от Бюджет и финанси
Новите договори за финансов лизинг растат с 11,3% за една година