Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За четири месеца износът на България се увеличи с 13%

Вносът расте с още по-високо темпо – с близо 20 на сто, отчита НСИ

За четири месеца износът на България се увеличи с 13%

Снимка: Архив Ройтерс

През първите четири месеца на годината от България са изнесени стоки общо на стойност 16,072 млрд. лева и в сравнение със същия период на миналата година експортът се увеличава с 13%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Само през април общият износ възлиза на 3,913 млрд. лева, като нараства със 7,6% спрямо същия месец на 2016 г. .

        Номинално изменение в стойностния обем на износа на България през периода 2016 - 2017 година
       (Спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ

През периода януари - април в страната са внесени стоки на обща стойност 18,627 млрд. лева (по цени CIF), или с 19,9% повече спрямо същия период на 2016 година.

През април импортът се увеличава с 16,8% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4,690 млрд. лева.

      Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България през периода 2016 - 2017 година
      (Спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ

По предварителни данни общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) през периода януари - април е отрицателно и възлиза на 2,555 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода януари - април 2017 г. също е отрицателно и е в размер на 1,637 млрд. лева.

Предварителните данни на НСИ за април общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и е на стойност 777,1 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 545,4 млн. лева.

Търговия със страни извън ЕС

Износът на България за трети страни през първите четири месеца ная тази година се увеличава с 22,1% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 5,653 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Египет, Сърбия, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 51,9% от износа за трети страни.

Само април 2017 г. износът на България за трети страни нараства с 28,3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,409 млрд. лева.

   Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за трети страни през периода 2016 - 2017 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (58,8%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (39,9%.

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (13,5%). 

Вносът на България от трети страни през периода януари - април се увеличава с 38,5% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 6,870 млрд. лева (по цени CIF).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

Само през април импортът от трети страни нараства с 29% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,706 млрд. лeвa.

     Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от трети страни през периода 2016 - 2017 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ

При вноса от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - април 2017 г. спрямо същия период на миналата година най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (67,8%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“1 (61,8%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (18,6%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - април 2017 г. е отрицателно и е в размер на 1,217 млрд. лева.  Година по-рано то е било минус 330 млн. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 872,9 млн. лева.

За първите четири месеца на тази година търговското салдо с Турция е положително и възлиза на 247 млн. лева.

След южната ни съседка се нареждат Сингапур със 136,8 млн. лева и Обединените арабски емирства със 125, 5 млн. лева, се вижда от данните на НСИ.   

Към 30 април на отрицателна територия отново е търговското салдо на Русия с 1681 млрд. лева, докато миналата година беше 1120 млрд. лева.

Китай заема второто място, като излиза на минус с 281,5 млн. лева, следван  от Украйна с 207,6 млн. лева.

Само през април външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е на стойност 297.2 млн. лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Димитър Манолов: Промяна в данъците няма да има