Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За две години и половина обемът на бързите заеми в България се увеличи с 31%

Портфейлът на дружествата от небанковия сектор се подобрява към 30 юни

За две години и половина обемът на бързите заеми в България се увеличи с 31%

Снимка: Pixabay

Вече две години и половина се увеличават вземанията на дружествата, специализирани в отпускане на бързи кредити, показват данните на Българската народна банка (БНБ).

Още по темата

За този период кредитирането в небанковия сектор в България се увеличава с близо 31%, изчисли Investor.bg на базата на данните на централната банка.

Към края на юни обемът на бързите заеми е 2,655 млрд. лева и расте с 11,4% (272,2 млн. лв.) на годишна база и с 2,4% (62 млн. лв.) на тримесечна.

Върху вземанията по кредити оказват влияние нетните продажби на заеми от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 83,5 млн. лева. На годишна база продадените кредити са в размер на 92,4 млн. лв., а закупените – 9 млн. лв.

Вземания по кредити

Източник: БНБ

Увеличават се дългосрочните заеми

В матуритетната структура преобладават кредитите над пет години, които в края на юни са 996,9 млн. лв. Те се увеличават с 26% в сравнение с година по-рано и с 4,1% в сравнение с края на март. Относителният дял на тези заеми в общия размер на вземанията за една година нараства от 33,2% до 37,6%.

В края на второто тримесечие на тази година обемът на кредитите с матуритет над една до пет години е 748,5 млн. лева. На годишна база те нарастват с 10,7% и с 2,3% за три месеца.

В края на юни вземанията по кредити с матуритет до една година са 513,6 млн. лв., като нарастват с 6,6% на годишна база и намаляват с 0,2% в сравнение с края на март.

Подобрява се портфейлът на дружествата

Към 30 юни размерът на необслужваните кредити е 395,7 млн. лева и намалява с 8,8% (38 млн. лева) на годишна база, като затвърждава тенденцията за подобряване на портфейла на на дружествата с бързи заеми. На тримесечна база обаче несъбираемите кредити се увеличават с 1,8%.

Структура на вземанията по кредити

Източник: БНБ


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Със същия, дори и по-голям процент, се увеличава и обемът на колегите на фирмите за бързи кредити - телефонните измамници.

Още от Бюджет и финанси
Нова банкнота от 5 лв. влиза в обращение от септември