IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво харчи най-много средства държавата

Само разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи растат всяка година през последните 17 години

11:26 | 13.10.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Интересен анализ на онлайн медията за статистически коментари Инфограф показва за какви дейности са разпределени най-много пари от бюджета на България от 1998 г. насам. Анализът се базира на базата данни по изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) на Министерството на финансите.

Прегледът на данните за периода 1998-2015 г. показва, че:

Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи нарастват за 17-та поредна година, като достигат 11,6 млрд. лв.;

Разходите за образование отчитат лек спад от рекордните 3,27 млрд. лв. регистрирани през 2014 г.;

Разходите за отбрана и сигурност се задържат на пиковите нива от 2014 г. (малко над 3,3 млрд. лв.), но намаляват като процент от БВП на страната - от 3,9% на 3,8%, а в миналото са били и по-високи (над 5%).

Рекордни нива (включително като процент от БВП) достигат още разходите за:

икономически дейности и услуги;

почивно дело, култура и религиозни дейности;

жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и околна среда (най-вече на значителното усвояване на европейски средства през 2014 и 2015 г.).

През 2015 г. разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи достигат 11,7 млрд. лв., което е ръст с 260 млн. лв. спрямо предходната година. Основната част от тези разходи (около 8,4 млрд. лв.) са за пенсии, откъдето идва и ръстът в разходите спрямо предходната година. Въпреки увеличението разходите по тази функция спадат от 13,6% от БВП през 2014 г. до 13,5% през 2014 г., заради по-бързия ръст на икономиката.

Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са единствените, чиито номинален размер се увеличава във всяка една от годините от 1998 г. насам. Увеличението на социалните разходи за периода е с 9,12 млрд. лв., което е повече от общия ръст при образованието (2,25 млрд. лв), здравеопазването (3,16 млрд. лв), отбраната и сигурността (2,25 млрд. лв.). Като дял от общите разходи по КФП за 2015 г. разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи достигат 33,6%, което означава, че един от всеки три лева по консолидираната фискална програма на държавата е предназначен именно за това.

А това е разбивката на разходите за 2015 г. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 36 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Вариантът е да се заделят ресурси за стари години, доколкото е възможно.Приравняването и сега го има, но зависи от коя страна си.;)Поздрав и от мен: https://***.vbox7.com/play:3582ac01
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Начи няма вариант без уравновиловка. Не може сичките да са меринджеи на високи заплати. Трябва и индианци да има. Темата може да се дискутира безкрайно но в крайна сметка се свежда до - ресурса е общ за гражданите в държавата и не е правилно едни да си го преразпределят и да не допускат други до него.Музикален поздрав:https://***.youtube.com/watch?v=TlOgsgs7EAs&index=1&list=RDTlOgsgs7EAsкакто казва барда: "ведь все таки eto наш общий газ, а мечтъ сбъваютса только у вас" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
формулата требе да е следната тия 150 лв да се приспадат от данъци и осигуровки. кой бачкал и има да плаща данък - минус 150 лв. кой си бъркал в нослето и няма да плаща ни данъци, ни осигуровки - дългия и айде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Добре е да се затегне контролът при събирането и да се постегне разпределението им.Но формулата 'на всички по равно' е неприемлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 2
cokrat1
преди 7 години
Общо взето *** коментар. Никои не може да каже колко от парите за социално подпомагане отиват за циганете защото в формулярите за помощи няма графа ...етническа принадлежност...някои "***" се възползват от това и всичко извън пенсиите го слагат за ***...което е абсолютно погрешно...поради тяхни си лични причини....да не казвам какви са ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Е то в момента който си плаща, не получава. А тия дето не си плащат имат по 10 вида помощи сумарно над 160 лева, плюс още по веригата се облажват куп народ докато тия последните си получат помощите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Без уравниловки, моля.Който си е плащал осигуровките, той да ги получава.По 160лв да дават на неплащалите за да не умрат от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 58 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
11 млрда за соц подпомагане? Вий майтап ли си правите? Мчи то на каплак по колко се падат? Ако взмем за по-кръгло 10млрда и разделим условно на 5млн калпака и на 12 месеца, се падат по около 160 кинта на месец за калпак. По-добре ги давайте директно и да няма бюрокрация и няма социални служби и секви други доячи. Е тука дето периодично се говори за как беше там базов някъв си доход и се чудят отде пари - ми отдето и другите, само че делим поравно. Пък някой дупетат ако счита, че му е под достоинството такъв доход, да може да се отписва от делителя. Ко пък са няколко депутата, може и до 161 кинта месечно да докарат на другите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 55 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Това показва най-точно какви са "националните приоритети" - а именно РАЗВЪЖДАНЕ НА *** !!!! Къде иначе отиват останалите 3.5 МБ разлика между пенсиите и общата сума?КАКВО СТАНА С ДЕКАДАТА НА РОМОВОТО ВКЛЮЧВАНЕ, ОСВЕН ТОЯ РАЗХОД ОТ 3.5 МБ ГОДИШНО?????Не че от пенсиите няма какво да се реже - ДОКОГА ще има стотици хиляди фалшиви инвалиди? Докога бивши военни и полицаи (а те са но-о-ого) хем ще работят и заемат работни места, хем ще получават и пенсии - и то сосни ???? - При правилна политика разходите за т.нар. "социално подпомагане" могат да намалеят НАПОЛОВИНА, в същото време да се повишат данъчно-осигурителните постъпления - освободените милиарди да се инвестират в реална икономика, за да дръпне най-после тая държава поне малко нагоре... Мишкуняк - все повече ме кефиш с коментарите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 70 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
най-много харчи за всякакви помощи на мур-га-вия "електорат"и за издръжката на всички видове чиновници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още