Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За седем месеца печалбата на банките се е увеличила с над 20%

Спестяванията в банковата система в края на юли достигат 88 млрд. лв., а отпуснатите кредити – 59,7 млрд. лв.

За седем месеца печалбата на банките се е увеличила с над 20%

Снимка: Ройтерс

Печалбата на банковата система за първите седем месеца на 2018 г. възлиза на 951 млн. лв., докато за същия период на миналата година беше 790 млн. лв. На годишна база тя се увеличава с над 20%, показват изчисленията на Investor.bg въз основа на новите данни, публикувани от Българската народна банка (БНБ).

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, за този период, са 270 млн. лв. (при 287 млн. лв. година по-рано).

Още по темата

В края на юли активите на банковата система нарастват на месечна база с 2,1% (2,2 млрд. лв.) до 102,3 млрд. лв.

Позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане се увеличава, а делът ѝ в общите активи в края на месеца е 19,8%.

В централната банка отчитат ръст на другите депозити на виждане и паричните наличности.

Балансовата (нетната) сума на кредитите и авансите отбелязва месечно увеличение, като делът ѝ в активите достига 62,2%.

При портфейлите с ценни книжа има слабо намаление и делът им се понижава до 13,1%. Брутните кредити и аванси се увеличават спрямо края на юни с 2,6% (2,2 млрд. лв.), изчисляват в БНБ.

Растеж се наблюдава при вземанията от кредитни институции и в кредитния портфейл, а намаление – при експозициите в централни банки.

Брутният кредитен портфейл (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) се увеличава през миналия месец с 1,4% (826 млн. лв.) до 59,7 млрд. лв.

Заемите за фирмите нарастват с 1,91% (390 млн. лв.), за другите финансови предприятия  – с 9,5% (257 млн. лв.), за домакинствата с 0,8% (174 млн. лв.) и за сектор “Държавно управление” с 0,9% (6 млн. лв.).

Депозитите в банковата система през юли се увеличават с 2,1% (1,8 млрд. лв.) и в края на месеца достигат 88 млрд. лв.

Увеличение има при спестяванията на фирмите с 5,9% (1,4 млрд. лв.), при домакинства – с 0,8% ( 410 млн. лв. ) и при кредитните институции – с 5,3%(284 млн. лв.).

Спад има при депозитите от други финансови предприятия – с 8,1% (254 млн. лв.) и от сектор “Държавно управление” – с 2.4% (58 млн. лв.).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на юли възлиза на 12,2 млрд. лв., като за месец нараства със 174 млн. лв. (1,4%).

Ликвидният буфер и нетните изходящи ликвидни потоци към 31 юли са съответно 24,7 млрд. лв. и 7,6 млрд. лв.

Съотношението между двете величини – отношението на ликвидно покритие е 325,9%.

Към 30 юни съотношенията на базовия собствен капитал от първи ред, на капитала от първи ред и на общата капиталова адекватност са съответно 19,31%, 19,74% и 20,82% (при 19,34%, 19,79% и 20,91% към края на март 2018 г.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
7
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Защо не изнесат истинските проценти на лошите кредити като цяло и или поотделно за всяка банка?..Защото се страхуват хората да не се уплашат, паникьосат и тръгнат да се редят на опашки, тогава жална ни майка ще ни оплаква. Досега държавата се крепеше на милиардите от продажбите на оръжие, както и на умишлено надутия имотен балон. Сега, когато се спукаха и двете, политаме към дъното, а това ще доведе до още лоши кредити, без да са изчистени старите. Отдавна предупреждавам, че целенасочено се прикриват истинските данни за състоянието на държавата, които всъщност хич на са розови. Целта на тази лъжа и манипулация е да се задържи правителството на власт, което по всяка вероятност пак няма да си изкара мандата докрай. Възможно е да се опитват да заблудят и ЕС със завишените данни за благосъстоянието на народ и държава, но ония пак толкова ли ще са слепи, заспали и утрепани хора, че да не виждат, да не знаят тук кви ги вършат политиците ни - бандити и разбойници.
1
 
5
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
75% от всички депозити са на стойност до 1000 лева. Ако прибавим и тия до 5 - 10 хиляди, щот тва не са много пари, това означава, че милиардите са на една шепа хора, на 100 фамилии както се казва. Не са малко парите и на гръцки граждани, които си внесоха тук парите по кризата с гръцките банки.
0
 
2
 
1
zelka007 до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
към 45-47 млрд са на частни лица , другото са депозити на организации и фирми . пак не е малко . около 800 депозита бяха над 1 млн на лица и в тях общо има около 2 млрд лева :))) ... що акции могат да се купят , а ?

Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите продаде нов дълг за 200 млн. лева