Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За три месеца средната заплата нараства с 3,4% до 1040 лева

С 44,9% се увеличава наемането на сезонни работници в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство” през второто тримесечие на годината, отчита НСИ

За три месеца средната заплата нараства с 3,4% до 1040 лева

Снимка: Архив Ройтерс

През второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата вече възлиза на 1040 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2017 г. с 3,4%, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Сферите, в които е регистрирано най-голямо увеличение на заплащането, са: „Финансови и застрахователни дейности ” - със 7,6%, и „Строителство” и „Добивна промишленост” - с по 7,3%.

Повишението на годишна база за периода април – юни  е 9,9%. С най-голям ръст в заплащането са работещите в „Операции с недвижими имоти” - с 16%, „Административни и спомагателни дейности” - с 13,4%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 13,2%.  

                      Средна брутна работна заплата общо за страната по месеци

Източник: НСИ

Добре платени сектори

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите през второто тримесечие на тази година са в: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” - 2 306 лева, „Финансови и застрахователни дейности” - 1815 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1769 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в „Хотелиерство и ресторантьорство” - 635 лева, „Други дейности” - 714 лева и в „Строителство” - 796 лева.

Спрямо второто тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 8,1%, а в частния - с 10,6%, показват данните на НСИ.

                      Средна брутна месечна работна заплата по форми на собственост

Източник: НСИ

Средната брутна месечна работна заплата за април е 1060 лв., за май – 1035 лв., и за юни - 1027 лева, информират от НСИ.

Заетост

По предварителни данни на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни нарастват с 63,4 хил., или с 2,8%, в сравнение с края на март, като достигат 2,34 милиона.

Спрямо края на първото тримесечие на 2017 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 44,9%, „Култура, спорт и развлечения”- с 11,9%, и „Селско, горско и рибно стопанство” - със 7,3%. Най-голямо намаление на наетите лица е регистрирано в дейност „Образование” - с 3%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в:  „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21,9 и 16,8%.

Още по темата

В края на юни 2017 г. наетите лица са с 15,9 хил., или с 0,7%, по-малко в сравнение с година по-рано, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” - с 9,7 хиляди, „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 8,3 хиляди и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 4,6 хиляди.

И в процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” - с 11,6%, и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 5,3%.

Най-голямото увеличение на наетите лица в края на юни на годишна база в абсолютно изражение е в икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 4,1 хиляди, а в процентно изражение - в икономическа дейност „Култура, спорт и развлечения” - с 9%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Д. Радев: Не се очакват резки движения на лихвите през 2018 г.