Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Заеми за 1,8 млн. лева взема бизнесът за две седмици по програмата на ББР

Още три банки ще одобряват кредити по гаранционната схема с обща портфейлна гаранция за 1,6 млрд. лева

Заеми за 1,8 млн. лева взема бизнесът за две седмици по програмата на ББР

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

През последните две седмици интересът към към програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията от СOVID-19, се увеличи значително и към 30 юни броят на запитванията за финансиране е вече 650. Отпуснати са и първите заеми с гаранция от Българската банка за развитие за финансиране на обща стойност 1,847 млн. лева, съобщиха от държавната банка.

Още по темата

Компаниите, възползвали се от мярката, са в най-засегнатите от пандемията сектори - транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

Банка ДСК, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка, заедно с БАКБ и Инвестбанк, които се включиха миналия месец, са търговските банки, които ще подпомагат бизнеса по програмата на ББР. 

Кредитите са до 300 хил. лева, като могат да се финансират както нови, така и съществуващи експозиции. Те са с дълъг гратисен период – до три години, и се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – не повече от 20% от размера на търсеното финансиране.

Кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота заради пандемията от COVID-19, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители.

Програмата е насочена към компании, които изпитват затруднения през тази година, но условие за отпускането на заеми е да не са изпадали в просрочие над 90 дни през миналата година.

От ББР уточняват, че банките партньори, които отпускат заемите, могат да имат допълнителни изисквания към кандидатите. Тяхното посредничеството е ключово, за да стигне финансовата подкрепа до пострадалия от COVID-19 български бизнес, посочват от държавната банка, която гарантира портфейлните гаранции.

Българска банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва одобрените от търговските банки заеми в общата портфейлна гаранция за 1,6 млрд. лв.

Програмата е отворена за кандидатстване до 23 декември 2020 г. Очаква се още пет банки да подпишат споразумения, като с тях общият брой на партньорите на ББР ще стане десет.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Новите договори за финансов лизинг са нараснали с 1,6% към края на март