Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Заемите по програмата за безлихвено кредитиране вече са за над 55,6 млн. лева

Над 13 хиляди са одобрените искания от физически лица от постъпилите близо 23 хиляди молби, съобщиха от ББР

Заемите по програмата за безлихвено кредитиране вече са за над 55,6 млн. лева

Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

Над 55,6 млн. лева е общата стойност на вече одобрените от търговските банки заеми по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица. Това показват данните към 27 юли, съобщи Българската банка за развитие (ББР), която издава гаранции по Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд вследствие на пандемията от COVID-19.

Още по темата

Одобрените от банките искания са 13377, като към кредитните институции, които са партньори по програмата, са постъпили близо 23 хиляди молби за заеми.

Средната стойност на кредитите е малко над 4,200 хил. лева, като 73% от исканията са на лица на трудов договор, а останалите 27% са на самоосигуряващи се.

Припомняме, че срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на тази година.

Партньори по нея са 12 търговски банки. В момента десет от тях приемат заявления на кандидатите. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Kандидатите за безлихвен заем трябва да са били в неплатен отпуск или с прекъсната дейност поради пандемията.

Съгласно обновените изисквания, желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа. Самоосигурените лица трябва да декларират 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването да декларират заплатени осигуровки за период от 6 месеца назад.

От Българската банка за развитие напомнят, че не разглежда исканията за кредит, а включват вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата