IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателни промени ще позволят сезонна "Гражданска отговорност"

Текстовете са съгласувани с КФН и вероятно ще бъдат разгледани преди лятната ваканция на Народното събрание

16:54 | 09.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Законодателни промени ще позволят сезонна "Гражданска отговорност"

Промени в Кодекса за застраховането са внесли група депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, . Те предвиждат срочни застраховки за сезонни превозни средства - мотори, мотоциклети, каравани и кемпери. Предложението за промяна е внесено в деловодството на Народното събрание.

В момента тези превозни средства сключват годишна застраховка "Гражданска отговорност", отбелязват авторите на идеята, сред които са Делян Добрев, Валентин Николов, Мартин Димитров и Петър Славов. Мотори и кемпери обаче не се използват през есенно-зимния сезон и годишната застраховка за тях е несправедливо.

С въведената автоматична дерегистрация на превозни средства без "Гражданска отговорност" пък съществува риск за голямо обем регистрации в началото на активния сезон и дерегистрации в края му. Собствениците на сезонни превозни средства обикновено сключват застраховката с условие за плащане на тримесечие и престават да плащат след две тримесечия.

По този начин ще бъде натоварена безмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд, посочват депутатите. По данни на пътната полиция само регистрираните мотори у нас са над 150 хил.

"Предлагаме застраховката да може да е за различен срок, но не по-малко от 30 дни, т.е. ще могат да се правят едно-дву-три-месечни застраховки”, поясни Делян Добрев, цитиран от bTV.

Текстовете са съгласувани с Комисията за финансов надзор. „Дори и да има съпротива от страна на застрахователите, при положение, че има логика и е в полза на хората, не виждам пречка да се приеме в Народното събрание”, допълва още депутатът.

Очакванията му са следващата седмица законопроектът да се разгледа от водещата комисия – бюджетна или икономическа, и до лятната ваканция на парламента да мине поне първото четене и в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Че то и сега можеш да си направиш месечна и 3-месечна застраховка. Не знам дали при всички, но при собствениците на този сайт със сигурност може. Можеш да си направиш и годишна - на 4 вноски, плащаш първата и ако не платиш втората - толкоз. Ама нали идват избори и трябва да се оправдае преебанцията с винетките, щото ний тигрите от Бистрица сме като грижовните мечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
А защо да няма и сезонни винетки? Както и тримесечни и шестмесечни, ама с пропорционални цени, както е извън Кратунландия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
че то между Ропотамо и Дуранкулак си е именно такава зона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още