IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроектът за покритите облигации получи зелена светлина

Публичен надзор и БНБ ще следят за риска на емитирания от банките финансов инструмент

16:56 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството одобри проект на Закон за покритите облигации*, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Законопроектът ще създаде национална правна рамка за покритите облигации, адекватна на развитието на съвременните пазари. С нея ще се въведат в българското законодателство изискванията на европейски директиви на Европейския парламент и на Съвета от 27 ноември 2019 година относно емитирането на покрити облигации и публичния надзор върху тях.

След приемане на Закона за покритите облигации ще се отмени Законът за ипотечните облигации, като се запазят някои от основните положения в него, но след въвеждането на редица нови норми и положения  – разширява се кръгът на категориите активи, които могат да служат като обезпечение и се въвеждат подробни изисквания относно пула от обезпечения и включените в него активи.

В проектозакона е записано, че се запазва и се доразвива изискването за отделяне на активите от покритието от останалото имущество на банката емитент на покрити облигации.

Предвижда се възможност за участие на българските банки във вътрешногрупови структури за издаване на покрити облигации, както и възможност за включване в пула на покритието на договори за деривати единствено с цел хеджиране на валутния и лихвен риск.

С приемането на закона ще има и правила за осъществяване на специализиран публичен надзор на финансовия инструмент. Урежда се възможността за назначаване на наблюдател на покритието и изискване за назначаване на извънреден управител при несъстоятелност на банката емитент.

За компетентен орган за надзор на покритите облигации се определя Българската народна банка.

Investor.bg припомня, че покритите облигации възникват в Прусия преди 150 години. Много близки са като финансов инструмент до ипотечните облигации. Разликата обаче е съществена –  обезпечението по покритите облигации може да бъде не само чрез ипотечни заеми, но и да бъде под формата на други кредити.

Втората особеност е, че този финансов инструмент винаги трябва да бъде издаден от банка и подкрепен с кредитното й качество. По този начин инвеститорите в покрити облигации имат двойно обезпечение – от една страна от активите на емитента, а от друга – от сегрегираните активи, които формират обезпечителния пул.

С покритите облигации кредитополучателите получават достъп до дългосрочно и изгодно като лихвени условия финансиране, защото финансовите инструменти се възприемат като нискорискови.

*Покритите облигации са дългов инструмент, емитиран от кредитна институция, обезпечен с активи (обикновено пул от ипотечни заеми или кредити от публичния сектор, но също така и други висококачествени покриващи активи, които гарантират, че кредитната институция, издаваща покритите облигации, разполага с искане за плащане и е обезпечена чрез служещи като обезпечение активи, подчинени на строго определени изисквания), които са директно изискуеми за удовлетворяване на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още