IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени ще гарантират сигурността на плащанията по интернет

Правителството одобри нов проект на Закона за платежните услуги и платежните системи

13:06 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството одобри проект на нов Закон за платежните услуги и платежните системи.

С него се въвеждат нови видове платежни услуги и се регулира дейността на доставчиците, които ги предлагат, съобщи пресцентърът на кабинета.

В проектозакона са включени допълнителни изисквания при лицензиране на платежни институции, както и дружества за електронни пари.

Промените включват изискване за регистрация на новия вид доставчици на услуги по предоставяне на информация за сметка, въвеждане на прецизни изисквания за контрол върху участието в капитала, сътрудничество между надзорните органи.

Министрите одобриха новите информационни изисквания, които засягат правата и задълженията на доставчиците на платежни услуги, както и обхвата на платежни операции, за които те се прилагат.

Новите изисквания за сигурност се отнасят за плащанията, когато се извършват отдалечено или в интернет среда.

Законопроектът предвижда въвеждането на нов вид доставчици на платежни услуги – доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка, като за дейността ще се изисква само регистрация.

За доставчиците на услуги по иницииране на плащане за дейността им като платежни институции обаче се предвижда лицензионен режим.

Доставчиците на платежни услуги трябва да осигурят достатъчна и разбираема информация на разположение на ползвателите на платежни услуги при сключване на договора, пише в законопроекта.

Въвеждат се специфични изисквания спрямо доставчиците на платежни услуги за ограничаване и контрол на операционните рискове, включително свързаните със сигурността при предоставяне на платежни услуги.

С промените в Закона за платежните услуги и платежните системи се въвежда нова уредба за докладване на инциденти.  Ако при доставчик на платежни услуги, лицензиран от БНБ, възникне значим операционен или свързан със сигурността инцидент, той се задължава незабавно да уведоми БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още