Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Законови промени ще гарантират сигурността на плащанията по интернет

Правителството одобри нов проект на Закона за платежните услуги и платежните системи

Законови промени ще гарантират сигурността на плащанията по интернет

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството одобри проект на нов Закон за платежните услуги и платежните системи.

С него се въвеждат нови видове платежни услуги и се регулира дейността на доставчиците, които ги предлагат, съобщи пресцентърът на кабинета.

Още по темата

В проектозакона са включени допълнителни изисквания при лицензиране на платежни институции, както и дружества за електронни пари.

Промените включват изискване за регистрация на новия вид доставчици на услуги по предоставяне на информация за сметка, въвеждане на прецизни изисквания за контрол върху участието в капитала, сътрудничество между надзорните органи.

Министрите одобриха новите информационни изисквания, които засягат правата и задълженията на доставчиците на платежни услуги, както и обхвата на платежни операции, за които те се прилагат.

Новите изисквания за сигурност се отнасят за плащанията, когато се извършват отдалечено или в интернет среда.

Законопроектът предвижда въвеждането на нов вид доставчици на платежни услуги – доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка, като за дейността ще се изисква само регистрация.

За доставчиците на услуги по иницииране на плащане за дейността им като платежни институции обаче се предвижда лицензионен режим.

Доставчиците на платежни услуги трябва да осигурят достатъчна и разбираема информация на разположение на ползвателите на платежни услуги при сключване на договора, пише в законопроекта.

Въвеждат се специфични изисквания спрямо доставчиците на платежни услуги за ограничаване и контрол на операционните рискове, включително свързаните със сигурността при предоставяне на платежни услуги.

С промените в Закона за платежните услуги и платежните системи се въвежда нова уредба за докладване на инциденти.  Ако при доставчик на платежни услуги, лицензиран от БНБ, възникне значим операционен или свързан със сигурността инцидент, той се задължава незабавно да уведоми БНБ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Как би се отразила на България европейска минимална заплата?