IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на държавните служители ще са според свършената работа

Министерският съвет въвежда нов подход за определяне на възнагражденията в бюджетните организации

13:58 | 09.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството прие промени в правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации, като измени постановление на Министерския съвет от 2010 г.

Въвежда се нов подход за определяне на заплатите в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите като се цели да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт, съобщи правителствената пресслужба.

Дава се по-голяма свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства като се фиксира единствено максималният размер – до заплатата на министър.

Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, агенциите, на експерти за опазване на околната среда, на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление, ще се одобряват от Съвета за административната реформа по предложение на ресорните министри, като се отчита числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функции.

С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.

С приетото Постановление се регламентира длъжността „експерт за връзки с обществеността“ в кабинетите на председателите на държавни агенции.

Министрите одобриха и нова наредба за заплатите на държавните служители според принципа „заплащане според изпълнението“. Целта е да се привличат квалифицирани и мотивирани служители, включително млади хора, в държавната администрация. Промяната ще се отрази на възнагражденията на експертите в администрацията, които ще са в съответствие с постигнатите резултати и на проявените знания, умения и качества в работата.

Правителството актуализира въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането след като минималната работна заплата в последните шест години се увеличи близо два пъти.

Това дава възможност за коригиране на диспропорциите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с „изоставащи заплати” в сравнение с колегите си на аналогични длъжности, назначени след 2012 г., пише в прессъобщението. 

С приетото увеличение на разходите за персонал с 10% от началото на 2019 г. ще бъдат повишени индивидуалните основни месечни заплати на служителите при стриктно съобразяване със заеманата длъжност и оценките за изпълнението. Създава се възможност и за коригиране на неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство, обясняват от Министерския съвет.

Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в Бюджет 2019 година, уточняват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivancholak
преди 5 години
олелеле ле мале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още