Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Заплатите на държавните служители ще са според свършената работа

Министерският съвет въвежда нов подход за определяне на възнагражденията в бюджетните организации

Заплатите на държавните служители ще са според свършената работа

Снимка: Pixabay

Правителството прие промени в правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации, като измени постановление на Министерския съвет от 2010 г.

Още по темата

Въвежда се нов подход за определяне на заплатите в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите като се цели да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт, съобщи правителствената пресслужба.

Дава се по-голяма свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства като се фиксира единствено максималният размер – до заплатата на министър.

Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, агенциите, на експерти за опазване на околната среда, на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление, ще се одобряват от Съвета за административната реформа по предложение на ресорните министри, като се отчита числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функции.

С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.

С приетото Постановление се регламентира длъжността „експерт за връзки с обществеността“ в кабинетите на председателите на държавни агенции.

Министрите одобриха и нова наредба за заплатите на държавните служители според принципа „заплащане според изпълнението“. Целта е да се привличат квалифицирани и мотивирани служители, включително млади хора, в държавната администрация. Промяната ще се отрази на възнагражденията на експертите в администрацията, които ще са в съответствие с постигнатите резултати и на проявените знания, умения и качества в работата.

Правителството актуализира въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането след като минималната работна заплата в последните шест години се увеличи близо два пъти.

Това дава възможност за коригиране на диспропорциите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с „изоставащи заплати” в сравнение с колегите си на аналогични длъжности, назначени след 2012 г., пише в прессъобщението. 

С приетото увеличение на разходите за персонал с 10% от началото на 2019 г. ще бъдат повишени индивидуалните основни месечни заплати на служителите при стриктно съобразяване със заеманата длъжност и оценките за изпълнението. Създава се възможност и за коригиране на неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство, обясняват от Министерския съвет.

Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в Бюджет 2019 година, уточняват от Министерския съвет.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
олелеле ле мале

Още от Бюджет и финанси
Данъчните складове ще се контролират с денонощно видеонаблюдение