Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Защо инфлацията продължава да расте?

Потреблението на определен тип стоки и психологическият фактор на презапасяване подпомагат поскъпването, пояснява Щерю Ножаров

Защо инфлацията продължава да расте?

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Редица фактори продължават да подкрепят инфлационните тенденции и в България. Конкретното обяснение за инфлацията в страната, различно от движението на международните пазари, е, че икономиката е построена на базата бюджетен дефицит, което е инфлационен фактор. От друга страна, потреблението на определен тип стоки и психологическият фактор на презапасяване, както и по-доброто усвояване на фондови средства от ЕС, също подпомагат инфлацията. Тази теза застъпи Щерю Ножаров, икономически съветник в БСК и научен секретар на катедра „Икономикс“ в УНСС, в предаването „Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria

Друг проинфлационен фактор е разликата между растежа на производителността на труда и заплатите в страната, пояснява Ножаров и цитира данни на „Евростат“, според които България има 0,7% годишен ръст на производителността и близо 8% ръст на заплащането през последните години.

Още по темата

Специалистът коментира и поискания от синдикатите необлагаем минимум, който според него ще доведе до автоматичен ръст на данъците и загуба на квалифицирани кадри в ключовия момент на преминаване към една дигитална икономика.  

„Ако има такъв минимум по отношение на пропорционалния данък от 10%, той трябва да се компенсира и данъкът автоматично скача на 15%. Такова увеличение на данъците в условията на една стартираща дигитална икономика ще е реверанс към неквалифицираните хора и ще изгоним квалифицираните кадри в държави, където прекият данък е много по-нисък. По-високият данък ще падне върху специалистите – работещи в IT сектора, стоматолози – от които икономиката има нужда, а ще запази неквалифицираните, които дигиталните икономики така или иначе заменят с машини и софтуер", каза Ножаров.

Запитан за идеите за намаляване на ДДС, финансистът заяви, че общата данъчна тежест (ДДС, преки данъци, осигуровки) в страната е около 39%, което е прекомерно много. „Свиването на ДДС би трябвало да намали общата данъчна тежест, но това няма да се случи, тъй като много от секторите не са в сферата на съвършена конкуренция. Намаляването на ДДС няма да доведе до бърз спад на цените. В отраслите, където има намалена ставка, тези средства бяха реинвестирани и по-този начин укрепени“, каза Ножаров.

Мерките за подкрепа на бизнеса в България би трябвало да се запазят заради по-бавното отваряне на икономиката в сравнение с ЕС. „Служебното правителство или следващото трябва да намери рамка за допълнителна подкрепа в един заварен бюджет. В държавите конкуренти на нашата имаше по-силно възстановяване и по-силна подкрепа. Тук има и традиционен проблем с привличането на преки чуждестранни инвестиции“.

Новите мерки преминават от безвъзмездно към облекчено дългово финансиране и има нов фокус върху финансиране на ликвидността на фирмите, а не просто заетостта. „В момента фирмите не могат да правят вътрешни инвестиции и това може да се окаже лош ефект в бъдеще.“

Поемането на нов дълг от страната ще бъде поносимо, като възможностите са за около 5 млрд. лв., което е заложено и в бюджета, каза Ножаров.

Според него страната може да очаква реално до около 2 млрд. лева тази година по Плана за възстановяване от пандемията.

Ниската степен на ваксинация в България „реално разстройва икономиката и ще продължи да я разстройва до края на годината“, смята Ножаров и добави, че има проблеми в информационната и здравна кампания за справяне с коронавируса.

В коментар за предложението на Г-7 за минимален глобален корпоративен данък от 15% Ножаров заяви, че ниските данъчни ставки за корпорациите в близо половината страни в ЕС от 10% или 12.5% водят до нелоялна конкуренция за чуждестранни инвестиции спрямо големите държави със силна икономика. 

"Предстоят няколко глобални проекта и всички държави са изтощени от пандемията – например климатичния преход за въглеродна неутралност до 2050 г. Тепърва големите икономики трябва да се преструктурират в зелени  - тези средства трябва да бъдат взети отнякъде. 

Мултинационалните компании приеха без силни възражения това предложение. До една степен този данък препятства конкуренцията на нови големи компании спрямо сегашните. До момента данъчното облагане се основаваше на облагане на генерирането на стойност – това ставаше в заводите, магазините – а сега е времето на патентите и авторските права. Стойността е виртуална. Мултинационалните компании плащат данъци в една държава, замърсяват във втора, а продажбите са им в трета. Такова данъчно хармонизиране ще ускори процеса на глобализация", каза той.

Повече за финансовите стимули, въздействието на инфлацията и глобалния корпоративен данък може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.  

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 5 месеца
Щерю, Щерю, много пари се наляха и продължават да се наливат, като трябва да се има предвид наливането и в предходните години - от 2010-2012 та като се почне, та до днес. Имаме огромни ръстове на цените, а на някои цени в пъти.Научиха се да решават всички кризи (и за в бъдеще ще е така) със печатане на пари и крадене от хората, чрез последващата инфлация.
3
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Инфлацията е хубаво. Означава растеж, иновация, предприемчивост, не?Расте но не старее.

Още от Бюджет и финанси
ББР задели над 180 млн. лева за очаквани кредитни загуби