Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Застрахователите изпратиха първото тримесечие с 4,2% ръст на приходите

Драстичен спад на постъпленията от „Помощ при пътуване“ показват данните на КФН за общото застраховане

Застрахователите изпратиха първото тримесечие с 4,2% ръст на приходите

Снимка: Bloomberg

Застрахователните компании в България са реализирали премиен приход по общото застраховане в размер на 631,293 млн. лв., Това е с около 4,2% повече спрямо същия период на миналата година, когато брутният премиен приход бе 605,867 млн. лв.

Традиционно с най-голям дял са премиите по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ - 283,286 млн. лв.

На второ място са брутните приходи от застраховка „Сухопътни превозни средства (без релсови превозни средства), който достигат 162,841 млн. лв. Приходите от застраховка „Злополука“ са в размер на 13,647 млн. лв., а от „Заболяване“ достигат 24,589 млн. лв. Постъпленията от полиците „Пожар и природни бедствия“ са 90,503 млн. лв.

Важно е да припомним, че в края на май председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на ЗАД „Армеец" Константин Велев обяви по време на онлайн дискусия, организирана от ВУЗФ, че се очаква намаляване на премийния приход по някои застраховки като следствие от силно негативното отражение на кризата върху определени сектори на икономиката и клиентски групи, последван от период на застой и по-бавно възстановяване. Той отчете още, че вече има спад на застраховките „Помощ при пътуване“ и други застраховки, свързани с туристическия сектор и повлияни от преустановяването на пътуванията и транспортните връзки.

Данните на КФН потвърждават това твърдение. От таблиците на регулатора се вижда, че застрахователните компании са реализирали премиен приход по полицата „Помощ при пътуване“ в размер на 6,941 млн. лв., което двойно по-малко спрямо първите три месеца на 2019 г., когато брутният премиен приход е бил 12,262 млн. лв.

Намаление има и при застраховката „Каско“ на МПС, повлияно от бързия спад в продажбите на фабрично нови автомобили – спадът за България само за април 2020 спрямо април 2019 г. е 72,6 %, а от началото на годината – 40,9 % спрямо същия период на 2019 г.

През първото тримесечие на годината застрахователите са изплатили обезщетения по общо застраховане в размер на 257,264 млн. лв. Това е с около 6% повече спрямо същия период на миналата година, когато са изплатени 241,086 млн. лв. обезщетения. Отново огромен дял – повече от половината - са изплатените обезщетения по задължителната „Гражданска отговорност“(142,522 млн. лв.).

В животозастраховането премийните приходи към края на първото тримесечие на достигат 129,162 млн. лв., което е намаление с почти 10% на годишна база. За същия период на 2019 г. те бяха в размер на 142,736 млн. лв. Изплатените обезщетения в края на март 2020 г.  са в размер на 48,920 млн. лв.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За 2 месеца на Дунав мост са събрани над 1,5 млн. лв. от фишове и глоби