IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите продължават да намаляват дела на депозитите в портфейлите си

През второто тримесечие дружествата от бранша управляват все повече средства и поглеждат по-смело към пазарите в Европа

11:17 | 16.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Застрахователите продължават да намаляват дела на депозитите в портфейлите си

Застрахователните дружества управляват все повече средства и реализират все по-големи приходи на фона на по-малките изплатени суми, но и преди да бъдат калкулирани ефектите от природните бедствия, обхванали страната през летните месеци.

През второто тримесечие средствата, които управляват застрахователните дружества в България, се покачват с 4% спрямо първите три месеца на 2014 г. и в сравнение с година по-рано, за да достигнат 5,525 млрд. лв.

През периода както животозастрахователните дружества, така и дружествата, извършващи общо застраховане, увеличават своите активи, показват последните данни на Българска народна банка (БНБ). Компаниите продължават да правят повече инвестиции в акции и да понижават дела на депозитите и облигациите в своя портфейл. Все пак делът на ценните книжа с фиксирана доходност остава най-голям.

Това е така основно заради инвестиционния хоризонт на застрахователите, които предпочитат главно дългосрочни държавни ценни книжа (ДЦК). Компаниите, редом с пенсионните и гаранционните фондове, участват активно на аукционите за продажба на правителствени облигации на вътрешния пазар.

Сума и вид на активите

Активите на 18-те дружества, извършващи животозастраховане, нарастват със 157,9 млн. лв. или с 13,3%, на годишна база до 1,347 млрд. лв. към края на юни. Спрямо първото тримесечие активите им също се увеличават - с 47,6 млн. лв., или с 3,7 на сто.

40-те дружества, извършващи общо застраховане, управляват със 122,5 млн. лв., или с 3%, повече средства спрямо година по-рано. Покачване БНБ отчита и на тримесечна база - със 159 млн. лв., или с 4%. Така през второто тримесечие активите на общите застрахователи са вече 4,174 млрд. лв.

Сумата се задържа над границата от 4 млрд. лв. за трето поредно тримесечие, след като през третото тримесечие на 2013 г. размерът на управляваните активи от общите застрахователи слезе до 3,819 млрд. лв.

Делът на депозитите продължава да намалява

В инструментите, включени в активите на застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества, към края на юни преобладават притежаваните ценни книжа, различни от акции (към които спадат облигациите). Те растат със 75,6 млн. лв., или с 3% на годишна база, до 2,611 млрд. лв. Покачването отново се дължи на традиционното участие на компаниите в търговете за правителствени ДЦК.

Спрямо юни 2013 г. депозитите се понижават с 41 млн. лв., или с 4,5%, до 877,7 млн. лв. Делът на облигациите спада до 47,3%, този на депозитите – до 15,9 на сто, а този на акциите е скочил до 10,5% в сравнение с вторите три месеца на предходната година. За сравнение – преди година делът на облигациите и депозитите е бил по-висок, съответно 47,6% и 17,3%. Акциите са заемали дял от 9,3%.

Самите инвестиции в акции на застрахователите нарастват с 11% на тримесечна и с 17% на годишна база до 581,4 млн. лв.

Застрахователите поглеждат по-смело към Европа

Инвестициите на дружествата в България остават на практика без изменение спрямо предходните три месеца и спрямо второто тримесечие на миналата годината. Сумата им е 2,905 млрд. лв., сочи още статистиката на БНБ. За сметка на това средствата, инвестирани в 28-те държави членки на Европейския съюз, са със 183 млн. лв., или с 8,4%, повече в сравнение с първите три месеца на 2014 г. На годишна база пък увеличението е с 2,5%.

Сумата, която застрахователите са вложили в Европа, вече е 2,367 млрд. лв. Въпреки това относителният дял на инвестициите на Стария континент спада до 42,8%, докато на инвестициите в България се падат 52,6%. Това се дължи на увеличените инвестиции извън България и Европа.

45,8% от вложенията на застрахователите са в български лева, 24,5% в евро, 3,8% в щатски долари, а останалите 25,9% - в други валути, показва статистиката на БНБ за вторите три месеца на 2014 г.

Технически резерви на застрахователите през второто тримесечие

Техническите резерви представляват стойността на поетите от дружествата задължения, които те очакват да изпълнят в бъдеще по влезли в сила застрахователни или здравноосигурителни договори.

Към тях спадат разходите, свързани с изпълнението на тези задължения, както и стойността на възможното неблагоприятно отклонение от прогнозите. Статистиката показва, че относителният дял на задълженията на дружествата към домакинствата нараства, докато този към нефинансовите предприятия спада.

Общата сума на задълженията към резиденти възлиза на 2,252 млрд. лв. при 2,033 млрд. лв. към края на второто тримесечие на 2013 г. Пасивите към нерезиденти намаляват – с 20,2 млн. лв., или с 2% на годишна база, до 961,7 млн. лв.

Към юни 2014 г. задълженията на застрахователите към домакинствата се увеличават със 159,4 млн. лв., или с 11% до 1,58 млрд. лв. На годишна база към края на второто тримесечие задълженията към сектор „Нефинансови предприятия“ се покачват с 6,2 млн. лв. (1,2%) до 521 млн. лв., отчита още БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
avramcho
преди 9 години
известно вразумяване се наблюдава след случая КТБ ...може би не с нужната скорост , но ефектът е налице Вечедано не се наложи катализатор да довърши "вразумяването"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
avramcho
преди 9 години
През второто тримесечие дружествата от бранша управляват все повече средства и поглеждат по-смело към пазарите в Европа****************************************************Застрахователите знаят повече от нас къде какво ще се случи!Застрахователите знаят , че депозитът е Високо рисково начинаниенормално е да Бягат от Депозити - Те си ценят Парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още