IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите увеличават дела на акциите в портфейлите си до близо 10%

59 застрахователни дружества управляват общо 5,32 млрд. лв. към края на първото тримесечие, сочат данните на БНБ

13:24 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Застрахователите увеличават дела на акциите в портфейлите си до близо 10%

59 застрахователни дружества управляват общо 5,32 млрд. лв. към края на първото тримесечие на 2014 г. Размерът на средствата, които контролират застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества с дейност в България, намалява с 0,8% на годишна база, но расте с 1,1% на тримесечна. Инвестициите им в акции са нараснали, но въпреки това делът на облигациите в техните портфейли остава най-голям.

За една година се е увеличил броят на дружествата, извършващи общо застраховане, за сметка на здравноосигурителните дружества, показва статистиката на Българска народна банка за пазара. Но това е така заради процеса по прелицензиране на здравните дружества в застрахователи, започнал преди година и половина с промените в Закона за здравното осигуряване.

Тогава Народното събрание задължи здравноосигурителните дружества да приведат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховането и да подадат заявление до Комисията за финансов надзор (КФН) за издаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност по общо застраховане. За улеснение на бизнеса процедурата по прелицензиране бе освободена от такса.

Със сумата от 5,32 млрд. лв., която управляват застрахователите, те се нареждат зад пенсионните дружества и пред инвестиционните фондове що се отнася до размера на контролираните активи.

Към 31 март 2014 г. активите на всички фондове за допълнително пенсионно осигуряване са 7,24 млрд. лв., гласят последните данни на КФН. Инвестиционните фондове пък притежават вече 1,764 млрд. лв., разкри последната статистика на Българска народна банка (БНБ). Именно инвестиционните фондове, пенсионните и застрахователните дружества, предоставят допълнителна или алтернативна възможност за реализиране на доходност освен банковите депозити и капиталовия пазар.

Размер и структура на активите

През първото тримесечие на годината животозастрахователните дружества увеличават своите активи, докато активите на дружествата, извършващи общо застраховане, намаляват. Компаниите са извършили повече инвестиции в акции в равнение с година по-рано и са понижили дела на депозитите и облигациите в своя портфейл.

Активите на 18-те дружества, извършващи животозастраховане, нарастват със 116,4 млн. лв. или с 9,8%, на годишна база до 1,299 млрд. лв. към края на март 2014 г. Спрямо последното тримесечие на миналата година активите им също се увеличават - с 38 млн. лв., или с 3 на сто.

39-те дружества, извършващи общо застраховане, управляват със 72 млн. лв., или с 1,8%, по-малко средства спрямо година по-рано, но и с 26,4 млн. лв., или с 0,7%, повече в сравнение с предходното тримесечие. През първите три месеца на годината активите на общите застрахователи са вече 4,015 млрд. лв. Сумата отново е над 4 млрд. лв., след като през третото тримесечие управляваните активи на общите застрахователи слезе до 3,819 млрд. лв.

Застрахователните дружества, извършващи общо застраховане, имат най-висок относителен дял в общия размер на активите в сектора – 75,5% при 24,4% за животозастрахователните компании.

Предпочитания към акции

В инструментите, включени в активите на застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества, към края на март 2014 г. преобладават притежаваните ценни книжа, различни от акции (към които спадат облигациите). Те обаче намаляват с 43,8 млн. лв., или с 1,8% на годишна база, до 2,444 млрд. лева.

Спрямо март 2013 г. депозитите се понижават със 72,5 млн. лв., или със 7,1%, до 947,8 млн. лв. Делът на облигациите е спаднал до 45,9%, този на депозитите – до 17,8 на сто, а този на акциите е скочил до 9,8% в сравнение с първите три месеца на предходната година. За сравнение – преди година делът на облигациите и депозитите е бил по-висок, съответно 46,4% и 19%. Акциите са заемали дял от 8,9%.

Самите инвестиции в акции на застрахователите са нараснали с 3% на тримесечна и с 10% на годишна база до 523,8 млн. лв.

Подобна е тенденцията и при инвестиционните фондове, които в началото на годината увеличиха дела на акциите в портфейлите си и дори погледнаха по-смело към Европа. Нo застрахователите не гледат по същия начин на Стария континент през първите три месеца на 2014 г.

Застрахователите залагат на местния пазар

Инвестициите на дружествата в България се увеличават със 167,3 млн. лв., или с 6,1% на годишна база до 2,905 млрд. лв., сочи още статистиката на БНБ. Средствата, инвестирани в 28-те държави членки на Европейския съюз, са със 175,9 млн. лв., или със 7,5%, по-малко в сравнение с първите три месеца на 2013 г.

Сумата им вече е 2,183 млрд. лв. По този начин относителният дял на инвестициите в Европа спада до 41%, докато на инвестициите в България се падат 54,6%.

47% от вложенията на застрахователите са в български лева, 24% в евро, 3,5% в щатски долари, а останалите 25,5% - в други валути, сочи статистиката на БНБ за първите три месеца на 2014 г.

Техническите резерви на застрахователите

Техническите резерви представляват стойността на поетите от дружествата задължения, които те очакват да изпълнят в бъдеще по влезли в сила застрахователни или здравноосигурителни договори.

Към тях спадат разходите, свързани с изпълнението на тези задължения, както и стойността на възможното неблагоприятно отклонение от прогнозите. Статистиката показва, че относителният дял на задълженията на дружествата към домакинствата е нараснал, докато този към нефинансовите предприятия е спаднал.

Общата сума на задълженията към резиденти възлизат на 2,178 млрд. лв. при 2,007 млрд. лв. към края на първото тримесечие на 2013 г. Пасивите към нерезиденти също намаляват - със 75,1 млн. лв., или със 7,5% на годишна база, до 927,2 млн. лв.

Към март 2014 г. задълженията на застрахователите към домакинствата се увеличават със 137,9 млн. лв., или с близо 10% до 1,533 млрд. лв.

На годишна база към края на първото тримесечие на 2014 г. задълженията към сектор „Нефинансови предприятия“ се понижават с 10,9 млн. лв. (2,2%) до 497,4 млн. лв., отчита още БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още